Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richardssons största triumf

Redan med sina två OS-medaljer visade Daniel Richardsson att han är tillbaka på toppnivå efter sin synnerligen olyckliga försäsongsupptakt.

På lördagen kom den största triumfen – i Holmenkollens klassiska femmil.

Uppemot 150 träningstimmar försvann för Daniel Richardsson i samband med den tragiska trafikolyckan i somras, då han skadades svårt och en nära vän omkom.

Men Richardsson hann inte bara komma i kapp som skidåkare mentalt och fysiskt. Han har dessutom lyckats hålla sitt livs formkurva över en lång tid.

Bronset på 15 kilometer och guldet i stafett var glimrande olympiska kvitton.

Femmilssegern i Holmenkollen är hans största seger i skidspåren.

– OS var det stora målet, sedan är jag väldigt glad över att formen är fortsatt bra, sade han efter sin tunga seger.

– Femmilen är skidåkningens skidåkning. Det kräver sin man att åka fem mil, och att just här i Holmenkollen med all inramning är stort. I en femmil och en masstart har jag aldrig lyckats få till en pallplats förut.

Efter OS-medaljerna och andraplatsen på 15 kilometer fristil förra helgen kom den tyngsta segern.

Trots ett fall efter knappt två mil knäcktes inte Richardssons segerambitioner. Sakta men säkert tog han sig i fatt täten i gen

– Jag kanske tappade tio, tolv sekunder. De körde ju inte sakta där framme, det var inte optimalt att göra det, men jag tyckte att det kostade inte så mycket. Men efter det kände jag att jag inte ville dra mer i klungan.

Världscupledaren Martin Johnsrud Sundby och Alexander Legkov, ryske OS-ettan på 50 kilometer, var de som främst såg till att tidigt dra i sär fältet. Finlands talang Iivo Niskanen hjälpte också till med farthållningen långe. Richardsson såg då och då ut att ha svårt att hänga med.

– Jag kände mig lite krokig halvvägs, för mig var det bara att spara energi till slutet för att ha en bra finish. Det var min chans och den höll. Jag visste att Legkov och Sundby hade möjlighet att ta mig i en kortare spurt.

Martin Johnsrud Sundby lyckades häkta av Legkov i den sista uppförsbacken inför målgången.

Men en gänglig hälsing vägrade släppa – och var den som satte in det avgörande rycket. På hyllan före ingången till stadion stakade han helt enkelt i från Sundby.

– Daniel var smartare än oss. Han såg trött ut, både jag och Legkov trodde att han skulle släppa. Men jag ingen chans i spurten. Men det viktigaste för mig var att säkra totalsegern i världscupen, sade Sundby.

– Uppe på hyllan ville jag ha en lucka i glidingen ner mot stadion, sade Richardsson. Som Marcus (Hellner) gjorde i VM 2011. Han höll väldigt hög fart på hyllan, jag tänkte att det kunde vara ett vinnande koncept. Jag trodde att Martin skulle hänga med längre, men han var trött han också.

Daniel Richardssons form håller i sig. Till världscupfinalen i Falun kommer han som en vinnare.