Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rik skörd bland årets trädgårdsböcker

Annons

Sanna Töringe är ett känt namn i trädgårdssammanhang. Hennes nya bok Köksträdgården (Semic) är en bearbetning av boken Sannas köksträdgård som kom för tio år sedan. Den här versionen innehåller helt nya bilder av Lina Karna Kippel och inspirerar verkligen läsaren till att odla grönsaker och frukt. Dessutom innehåller den recept på hur man tillagar det man odlat.

De senaste åren har det kommit hyllmetrar med böcker om perenner. Författaren Ulla Hårde har skrivit en av dem. I sin senaste bok Nävor (Ica bokförlag) ägnar hon sig helt och hållet åt olika nävor – en av de mest lättodlade perennerna som finns. Och variationen på sorter är stor, det inser man snart när man bläddrar i denna bok som ingår i Icaförlagets trädgårdsbokserie.

Att få växter att överleva i ett kallare klimat än det naturen egentligen har tänkt är ett ämne som nästan alla trädgårdsentusiaster intresserar sig för. Men boken Trädgård i kallt klimat (Natur och Kultur) av Maria Sandström riktar sig först och främst till trädgårdsodlare i zon 5–8. Författaren har själv erfarenheter av odling i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten och i boken tipsar hon om allt från hur man förbättrar mikroklimatet på plats till hur man planerar sin trädgård med tanke på snön och väljer frukt- och bärsorter som är härdiga och hinner mogna innan kylan slår till. (TT Spektra)

Det var några år sedan Hannu Sarenström sist kom med en trädgårdsbok, så Trädgårdsvisioner (Prisma) är den första jag kastar mig över. Även i denna bok delar han personligt med sig av odlingserfarenheter från sin egen trädgård. Och för min del spelar det inte någon större roll vad boken handlar om, det är bilderna jag är ute efter. Som vanligt gör de att boken är väl värd att skaffa.

Radarparet Björn och Marie Hansson har skrivit en rad trädgårdsböcker, bland annat en riktig perenn-bibel som kom förra året. I år kommer deras bok Gräs och bambu (Prisma). Äntligen får prydnadsgräsen och bambun en helt egen bok. Den här boken kommer säkert att bli mycket uppskattad eftersom den mig veterligen är den första svenska i sitt slag och behandlar allt från skötsel av växterna till 600 (!) sortbeskrivningar och dessutom ger en hel del inspiration.

Små, men naggande goda. Det är väl en beskrivning som passar in på många radhusträdgårdar. Eller i alla fall på dem som Christel Kvant letat upp för sin bok Personliga radhusträdgårdar (Prisma). Här finns exempel på hur mycket det trots allt går att få plats med på liten yta.

Ett eget citron- eller apelsinträd i kruka är en dröm för många. Men det är inte helt enkelt att få en citrus att övervintra inomhus. Hur man lyckas med det – samt hur man frösår citrus, tar reda på vilken sort man har och många andra fakta om citrus får man reda på i boken Citrus i kruka (Ica bokförlag) av Eva Rönnblom. Själv fick jag nytt hopp om mitt citrusträd som tappade alla sina blad i vintras, något som den här typen av träd kan göra om de får för lite ljus och utsätts för låga temperaturer. Men till sommaren brukar det komma nya blad så jag fortsätter att hoppas.

Med koloniträdgårdar är det något alldeles speciellt. Miniatyrhus och ompysslade kvadratmetrar gör att en promenad genom ett koloniträdgårdsområde känns som en vandring förbi små dockskåp. Men i boken Kolonikärlek – rapport från en dröm som lever (Roos och Tegnér) beskriver journalisten Ingrid Sommar och fotografen Miriam Preis inte bara den sockersöta och tillrättalagda kolonivärlden. Det här är mer av en reportagebok med nedslag i verkligheten, bland såväl ogräs och lera som blommande rabatter. En härlig kontrast till många andra trädgårdsböcker där det fula aldrig syns på bild.

Sommarblommor är faktiskt ett missvisande namn. Det som skiljer sommarblommor från perenner är att de förstnämnda inte kan övervintra i vårt klimat. Men de kan blomma från vår till höst, beroende på sort och sådd. Vissa av sommarblommorna odlas inte alls för blommornas, utan för bladens, skull. Den svenska handeln med sommarblommor omsätter varje år två miljarder kronor, så att sommarblommorna får en egen bok är inte märkligt. Författaren Lena Sofia Andersson och fotografen Eva S Andersson har delat in boken Sommarblommor hela säsongen (Bonnier Fakta) i en inspirationsdel, en del om sådd och skötsel och en del med 150 växtbeskrivningar.