Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rikard Wolff sjunger Wiehes tango

Nu är det tango som gäller för Rikard Wolff. I kväll sjunger han sånger ur sin nya skiva på Storsjöteatern – bland annat ackompanjerad av östersundaren Ulrik Johansson.

Annons

– Tango är fantastiskt spännande. Jag håller fortfarande på och lär mig mycket om musiken och kommer säkert att hålla ett föredrag för publiken. Nä, nu skämtar jag, skrattar han.

Den nya skivan innehåller sånger av historiens störste tangokung, den legendariske Carlos Gardel, i nya svenska tolkningar av Mikael Wiehe.

– Mikael och jag har samarbetat tidigare på liknande sätt. Dessutom är hans hustru passionerad tangodanserska. Tango handlar om passion och längtan.

Den som kan sin Wiehe vet att han på förra skivan sjöng om sina svartsjuka blickar när hustrun dansar passionerad tango med en annan man.

– Tangon uppstod i Buenos Aires i skarven vid förra sekelskiftet och handlar om brist och längtan. Där rådde ett starkt manligt överskott och sångerna handlar om männens längtan efter kvinnor.

Dansar du tango själv?

– Nej, inte alls. Och dansen är en helt annan sak än tangomusiken och sången. Den påminner väldigt mycket om den musik jag sysslat med tidigare, men är också något helt annat.

Hur fungerar tango med det nordiska kynnet? I Finland dansar man tango på lunchen, men svenskar brukar betraktas som alltför stela?

– Jag kan inte mycket om den finska tangon. Men det är fantastisk musik.

Och är turnén som når Östersund lång?

– Vi gör 15 spelningar under våren, sedan hoppas jag det blir en vända också i höst.

Gör du enbart musik från den nya plattan?

– Nejdå, vi har arrat om en del äldre material också så det ska passa in i föreställningen.

Den nya skivan som släpptes i början av året är inspelad på plats i Buenos Aires med producenten Erik Hillestad och några av Argentinas främsta musiker under ledning av Carlos Corrales

Med sig på turnén har han de fem musikerna är Gunnar Nordén, Östersundsbördige Ulric Johansson, Peter Nordahl, Niklas Sundén och Caroline Valdermansson.