Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksåklagaren överklagar Krokomsdomen till HD

Riksåklagaren överklagar den friande domen mot cheferna i Krokom efter det uppmärksammade självmordet på socialförvaltningen.
– Cheferna har flagrant åsidosatt sitt arbetsmiljöansvar och det i ett läge när det verkligen hade varit nödvändigt att göra något, säger My Hedström vid RÅ.

Det var inte självklart, men många tippade att Riksåklagaren skulle göra gemensam sak med målsägarbiträdena till Lars Perssons efterlevande familj. Det vill säga överklaga hovrättsdomen som friade två ansvariga chefer vid Krokoms kommun.

Riksåklagaren anser att villkoren för ett överklagande ända upp till Högsta Domstolen uppfylls.

– Det ska finnas ett prejudikatintresse och målet ska vara lämpligt så att bevisläget är klarlagt. Omständigheterna ska vara relativt klarlagda, man ska inte kunna säga att det har gått till på något annat sätt, säger My Hedström, byråchef vid myndigheten.

Och bägge dessa kriterier uppfylls, menar hon. Det som skiljer är att hovrätten ansåg att chefernas passivitet inte var straffbara vilket Riksåklagaren anser.

– De har överhuvud taget inte följt arbetsmiljölagen och Riksåklagaren tycker också att det var värre att de hade den speciella situationen framför sig och ändå inte gjorde något, säger My Hedström.

Att cheferna inte utredde omplacering av Lars Persson ingår i denna passivitet.

My Hedström säger att anmälningarna om psykosociala brister i arbetslivet ökar både i Sverige och inom EU.

– Därför är det viktigt inför framtiden. Det här kommer inte att vara sista gången frågan prövas och därför behövs vägledning. Var ska ribban ligga? Hur passiv får man vara som arbetsgivare?

Bara för att RÅ överklagar är det inte säkert att Högsta Domstolen väljer att pröva fallet. Det tar sex månader för HD att säga något om den saken, tippar My Hedström.

– Säger de nej är det slut med det, då gäller hovrättens dom.