Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagen tar historiskt beslut – ersätter transpersoner som tvångssteriliserats

I över 40 år tvångssteriliserades de personer i landet som genomgick ett juridiskt könsbyte. I dag beslutade Sverige, som första land i världen, att kompensera dessa personer med 225 000 kronor var för den kränkning som tvångssteriliseringen inneburit.

Omkring 600 till 700 personer som genomgick ett juridiskt könsbyte tvångssteriliserades i Sverige mellan 1972 och 2013. Den 21 mars beslutade Sveriges riksdag att kompenserade de personerna.

– Det har varit många års kamp och jag är glad att RFSL kunnat vara med och bidra till dagens historiska seger, säger Emelie Mire Åsell trans- och intersexpolitisk talesperson för RFSL i ett pressmeddelande.

RFSL har arbetat för det här sedan kravet på tvångssterilisering avskaffades.

– Det lidande det innebär att tvingas att förlora sin reproduktiva förmåga går inte att mätas i pengar, men ersättningen är en viktig del i en upprättelse för alla som drabbats, säger Emelie Mire Åsell i pressmeddelandet.

RFSL hoppas att Sveriges beslut ska bidra till att transpersoner i fler länder kan få skadestånd för tvångssteriliseringar, samt påskynda borttagandet av tvångssteriliseringar av transpersoner i de länder som fortfarande ställer detta krav vid juridiskt könsbyte.

De transpersoner som nu kommer få möjlighet till ersättning från staten är de som ansökt om ändrad könstillhörighet mellan 1 juli 1972 och 30 juni 2013 och fått sin ansökan beviljad.

Se även: Pridefestivalen i Östersund lockade tusenden – många barn och unga tog aktiv ställning