Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksfinal i sikte

Östersund ligger långt framme när det gäller duktiga lastbilsförare. De flesta har jobb när de går ut skolan.

– Vi har bra förutsättningar i Jämtland med intresserade ungdomar och en bra utbildningsplan, säger Hans Paulsen, lärare på transportgymnasiet.

Den 10 april åker några elever till Skellefteå, för att delta i en riksomfattande tävling för elever på fordonsgymnasier från hela Sverige.

– Det klart att jag är stolt att få representera Jämtland på en tävling som den här, säger Axel Magnusson, Änge.

Tävlingen går ut på flera delmoment som bland annat manövrering av lastbil med släp, styckegods krankörning, ecodriving i körsimulator och truckkörning. Tävling är på tid, med så få misstag som möjligt.

– Jag tycker om att hålla på med allt möjligt, så det här är bra för mig, den här veckan har jag tränat på fordonsmonterad kran, säger Axel Magnusson.

Vinnarna brukar få en resa. För några år sedan vann Jämtland hela tävlingen och då gick resan till Malaga och en caterpillarmässa.

– Vi har bra grundförutsättningar på den här skolan och eleverna kan nöta in rutinerna, det kanske är därför vi brukar ligga så långt framme i den här typen av tävlingar, säger läraren Hans Paulsen.

Alla elever som går utbildningen får sitt körkort nästan gratis, de får stå för körkortstillstånd och foto själva men allt annat står skolan för.

– Det är rätt unikt att få köra en lastbil på 60 ton på vinterväglag utan att ha ett personbilskörkort i grunden, säger Björn Westerlund, körinstruktör på tunga fordon och är även den som utfärdar körkort på skolan.

Till sommaren när han tagit examen har, Axel redan ett jobb.

– Då ska jag köra mjölkbilen, säger Axel Magnusson.