Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksrevisionen granskar vårdvalet

Det är oklart om den fria etableringsrätten för vårdcentraler faktiskt har ökat tillgängligheten där vårdbehoven är stora. Det anser Riksrevisionen som nu inleder en granskning.

Syftet är att ta reda på hur statens reformer för ökad tillgänglighet har påverkat möjligheterna för primärvården att ge vård på lika villkor och prioritet till de mest behövande. Vårdvalet, eller hälsovalet som det heter i Jämtlands län, infördes 2010. Staten ville bland annat öka tillgängligheten i primärvården och att individen själv kan välja vårdcentral.

Riksrevisionen tar sin utgångspunkt i en förstudie från i våras som, enligt TT, visar att det finns indikationer på att utsatta grupper missgynnas, till exempel äldre och multisjuka.

Myndigheten skriver också i ett pressmeddelande att det finns tecken som tyder på att den vård som ges påverkas av vad som är lönsamt enligt de olika landstingens ersättningssystem och att det kan påverka vårdgivares prioriteringar och agerande.