Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riktiga reformer krävs för bostadsmarknaden

På fredag 14 november samlas över 200 fastighetsmäklare på Copperhill i Åre för att delta i Mäklarsamfundets årsmöte. Vid sidan av branschfrågor är osäkerheten kring de kommande reformerna på bostadsmarknaden ett hett ämne på dagordningen.

I Mäklarsamfundets senaste undersökning, Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning om bostadsmarknaden, framgår det tydligt att mäklarna i Jämtland hyser oro för bankernas förhållningssätt till kreditgivning utanför tätorterna.

På frågan om bankerna är mer restriktiva när det gäller att låna ut pengar till köp av bostäder utanför tätort svarade hela 73 procent av Jämtlandsmäklarna att de upplevde att så var fallet.

Med ny regering, Riksbankens sänkning av styrräntan till historiska 0 procent och klara besked från Finansinspektionen om att amorteringskrav kommer att införas finns det skäl att försöka vara proaktiv och upplysande.

Åtgärder som är menade att dämpa kreditgivningen och hushållens skuldsättning löser inte grundproblemet med att det är för dålig rörelse på bostadsmarknaden och att det byggs för lite, tvärtom.

Ytterligare regleringar, i stället för långsiktiga reformer, bidrar också till att minska flexibiliteten i enskilda fall och försvåra i de delar av landet som redan har bekymmer.

Sverige har den högsta urbaniseringstakten i Europa, med stor bostadsbrist i storstadsregioner, residensstäder och universitetsstäder. Samtidigt kan det se väldigt annorlunda ut utanför tillväxtorterna, beroende på vart i landet man befinner sig.

Om inte regeringen agerar utifrån detta, med riktiga reformer anpassade för hela landet, parallellt med bankregleringar, riskerar län som Jämtland, med stora skillnader på den lokala och regionala bostadsmarknaden och redan restriktiva banker, att drabbas extra hårt.

Ingrid Eiken

vd Mäklarsamfundet

Josefine Uppling

analyschef Mäklarsamfundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel