Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riktigt spännande och krispigt klar

När Maria Österberg och Robert Sadura sände in några av sina första inspelningar till Sveriges Radio nappade flera kanaler på en gång. Det förstår jag.

Framförallt nappade radion på den studsande "Squeeze out your honey, honey" med sitt myller av takter och blippande electronica ovanpå en catchy melodi. Den sticker ut mest vid första lyssningen, en hit i sin genre, men också experimentell.

Nu är duons självbetitlade debutskiva "Inside Orchestra" klar och det första man slås av är ljudkvaliteten, den är krispigt klar och Marias innerligt svala sång ligger helt rätt mixad ovanpå Roberts suggestiva pianoloopar och gitarrplock.

Nu är inte hitlåten typisk för skivan, merparten av materialet är långsamt sökande musik i gränslandet mellan electronica, soul och jazz, med inslag av folk. Och av den mixen gör de något riktigt spännande.

Maria har en utmärkt röst som kommer allra bäst till sin rätt på den souliga "Rise fall rise", i mitt tycke skivans klart bästa spår. Den vägen skulle jag vilja att de fortsätter utforska, också textmässigt.

Vid en första genomlyssning kan intrycket bli lite flummig new age, men den här skivan har en rad nyktra kvaliteter, både i arrangemangen och suggestiva texterna. Jag väntar redan på mer material från insidesorkestern och vill gärna se dem live.