Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rimligt att gå back år efter år?

Nog må staten ta sitt ansvar, men tills våra rikspolitiker löst detta – är det rimligt gå back i landstingsbudgeten?

Annons


Flera regeringar med olika färg och sammansättningar har funnits de drygt 30 år jag bott i länet, men inte har det blivit någon ändring av den sparsamma finansieringen av vården här.

Barn och äldre tjänar minst och kostar mest i vården. Många jämtar och härjedalingar söker sig utanför länet när skolgången är avslutad. Då har varje individ kostat 1,2–1,5 miljoner för föräldrar, sjukvård och skola här i länet.

När de flyttat ut till jobb i andra län ger de en subvention till det landsting där de arbetar. Så flyttar de hem när de bli äldre – men den skatt de under sina aktiva tid betalat i andra län räknas inte tillgodo när ålderskrämporna kommer och skattekraften som pensionär är lägre.

En solidarisk vård behöver ha samma ekonomiska förutsättningar i hela landet och vara oberoende av skattekraft för att ge alla landsting samma möjligheter till god vård.

Frågan är dock om landstinget här kan göra av med pengar som inte finns innan vi har fått en annan fördelning över riket av de skattepengar som ska gå till sjukvården. En ändrad finansiering av vården behövs helt oberoende av nivån på statlig skatt.

Detta borde vara ett gemensamt ansvar för alla partier i landsting och riksdag. Att flera år i rad göra av med mer pengar än som finns innan denna förändring skett, är det att ta sitt ansvar?

Sänkt statlig skatt gör det inte svårare – snarast lättare – att betala en högre landstingsskatt här i länet, men ger ändå inte alls samma förutsättningar för god vård i alla län.

Mats E Nilsson, f d överläkare, kandiderar för FP till landstinget och regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel