Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rimligt att privat hälsocentral gör skälig vinst

Landstingets roll i länets utveckling är att tillhandahålla hälso- och sjukvårdsservice med hög tillgänglighet i alla delar av vårt vidsträckta län.

Annons

Trygghet är avgörande för att människor ska våga bo kvar, för att företag ska etablera sig och kunna rekrytera personal. I ökande grad är samhällets service avgörande om vi vill bryta den negativa befolkningsutvecklingen.

Utan att ha någon detaljkunskap om landstingsledningens behov att detaljstyra ersättningar från hälsocentralerna, känner jag stark oro för de framtida konsekvenserna av landstingsstyrelsens förslag till fullmäktige.

Landstinget är ju inte särskilt framgångsrikt när det gäller att rekrytera läkare till den öppna vården. Om man nu vidtar åtgärder som undergräver förutsättningarna för privata entreprenörer att verka, som i bland annat Vemdalen och Strömsunds kommun, finns en påtaglig risk att berörd personal lämnar länet. Då finns det bara förlorare!

Jag ser ett antal fördelar med att stimulera mångfald. De vårdsökande får träffa samma läkare, entreprenörskap ges större utrymme och tillgängliga resurser utnyttjas effektivt. Medan landstinget täcker upp eventuella underskott i de egna hälsocentralerna är en privat verksamhet tvingad att lösa sina ekonomiska problem för att undvika konkurs.

Det är högst rimligt att ett privat företag kan redovisa skälig vinst som ger utrymme för kontinuerlig kompetensutveckling och investering i ny utrustning. En väl fungerande hälsocentral kan i ökande grad avlasta sjukhusets resurser.

Innan landstinget tar ett beslut som äventyrar den öppna vården i länet bör man lyssna med de medborgare som i dag betjänas av de privata företagen.

Det kan inte heller krävas alltför mycket kreativitet för att överföra ytterligare medel till den öppna vården från en budget som omfattar flera miljarder.

Självklart ska landstinget ha en kontinuerlig uppföljning av såväl de privata som de egna hälsocentralerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel