Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rimligt kunna konkurrera på lika villkor

ÖP:s rapportering om oss ("Kryphål ger mer betalt för elever") är saklig och jag står för de strategier vi har på Dille Gård.

Men, viktiga fakta saknas och jag vill göra förtydliganden när det gäller platspriser och andra aktörers agerande. Dille Gård naturbruksgymnasium framstår som en predator på samhällets resurser. Det framstår också som att det endast är friskolor som utmanar systemet.

Så ser inte verkligheten ut. Det är snårigt bland lagar och begrepp, jag gör ändå ett försök att reda ut fakta.

Som ÖP rapporterar är det lagligt att organisera till exempel islandshästutbildning under olika inriktningar inom naturbruksprogrammet. Vi har valt att lägga det under skog eftersom utbildningen ger eleverna en bredare kompetens. Dessutom ger det oss bättre ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten.

Vi konkurrerar med skolor från hela Norden och har elever från hela detta område. En av de skolorna som inspirerat oss är Grans naturbruksgymnasium i Piteå. Där ligger hästutbildningen under lantbruk vilket ger dem bättre betalt för varje elev. Det är en kommunal skola.

Jämtlands Gymnasieförbund (JGY) är huvudman för naturbruksprogrammet på Wången. Wången är en konkurrerande verksamhet till Dille Gård och vår islandshästprofil.

Wången bedriver också travutbildning. Under åren 2010–2014 har man tagit emot elever genom en så kallad riksrekryterande utbildning. Det betyder att kommunerna har betalat 230 000 kronor per elev och år (jämfört med skog 229 100, djur 174 700, lantbruk 213 100 och trädgård 213 100).

I Skolverkets lista från 2010 står att läsa att de har rätt att ha elever på sin travprofil. I själva verket har elever slussats in på islandshästutbildning trots att de är antagna under travprofilen och skolan får en ersättning avsedd för trav. Ett medvetet val av JGY. Man får genom detta mer pengar per elev. JGY är en offentlig huvudman.

Från 2014 har man fått nytt tillstånd till riksrekrytering på trav. I beslutet från Skolverket står inget om att JGY har rätt till riksrekrytering på islandshäst.

Utan denna taktik skulle Wångens islandshästprofil haft mindre resurser för sin islandshästutbildning, om man ens skulle haft någon islandhästprofil överhuvudtaget.

Större delen av eleverna kommer från andra regioner och utan riksrekrytering finns inget krav på hemkommunen att låta eleven starta en utbildning i en annan kommun. Elevunderlaget skulle med andra ord vara knapert.

JGY är en av våra offentliga lokala konkurrenter. Det finns givetvis inga onda avsikter i att agera som JGY gjort, men det strider mot reglerna och påverkar oss andra.

Jag håller med Anton Waara om att regelverket kring prissättning har sina svagheter. Däremot tycker jag att det är olämpligt av Anton Waara, som är ytterst ansvarig för JGY:s verksamheter, att moralisera kring våra strategier. Jag tycker att han ska se över sina egna.

JGY har själva varit med och skapat den situation vi befinner oss i och det är fullt rimligt att andra aktörer skapar förutsättningar för att kunna konkurrera på samma villkor.

Hans Stenberg

vd och rektor på Dille Gård Naturbruksgymnasium

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel