Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ring på hos grannen – rädda liv

En duns, ett skrik eller en smäll.
Grannar har ofta anat att någon blir misshandlad innan polisen får veta.
Initiativet "Huskurage" ska få fler att reagera.

– Min erfarenhet när jag hör vittnen är att nästan alla har hört eller sett något, säger Nina Rung, utredare på familjevåldsenheten på Söderortspolisen i Stockholm.

Tillsammans med sin sambo har hon, på privat initiativ, skapat policyn Huskurage. Tanken är att grannar ska enas om vad som bör göras om det finns oro över att någon blir misshandlad. Nummer ett är att ringa på.

– Bara det kan få en våldsam situation att upphöra. Säg bara "hej, jag hörde skrik, ville bara höra om allt är okej". Om det finns fler i lägenheten, be att få prata med de andra också.

Vissa kanske tycker att det är jobbigt att misstänkliggöra en granne. Nina Rung understryker att det handlar om omtanke.

– Kanske var någon bara superengagerad i en fotbollsmatch, och då vet du det. Det finns inget dåligt med att ringa på. Tänk inte "tänk om jag har fel", utan "tänk om jag har rätt!".

Forskning har dessutom visat att våldsutsatta som vet om att de kan få hjälp väsnas mer.

– En person som förväntar sig hjälp gör mer högljutt motstånd, de vågar skrika. Annars kanske de bara fjärmar sig och låter det hända, säger Rung.

Bildtext: Nina Rung, utredare hos polisen, och Peter Svensson, som arbetar i organisationen Män för jämställdhet, är initiativtagare till Huskurage.