Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ris och ros till Östersund för arbete med utsatta barn

Östersunds kommun får beröm för information om vart utsatta barn och unga kan vända sig. Men kommunen får samtidigt kritik för att utredningar som rör barn och unga drar ut på tiden.

Det är omsorgsföretaget Humanas Barnbarometer 2013 som ger både ris och ros till Östersunds kommun. Barnbarometern, som utarbetats av Humana med expertstöd från Rädda Barnens ungdomsförbund, bygger på en enkät där totalt 161 kommuners socialförvaltningar svarat på hur de arbetar med barn i olika utsatta situationer.

Studien visar bland annat att tre av fyra kommuner uppger att det under de senaste två åren förekommit att det tagit mer än fyra månader att slutföra barnutredningar. Östersunds kommun uppger att det skett en till fem gånger under tidsperioden, trots att socialtjänstlagen anger att utredningar som berör barn ska bedrivas skyndsamt och vara slutförda inom fyra månader.

Men kommunen får alltså också beröm för skolinformation om socialtjänstens arbete.

– Vi som på socialtjänsternas uppdrag bistår med behandlingsinsatser för barn och unga kan nog många gånger bli bättre på att dela med oss av våra erfarenheter. Att Östersunds kommun uppger att man satsar på att informera barn och unga om socialtjänsten är positivt. Vi hoppas att samma engagemang sprider sig till fler områden som rör barn i utsatta situationer, säger Claus Forum, ansvarig för Humanas avdelning för individ och familj, i ett pressmeddelande.