Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för benbrott kan öka

Efter att ha läst artikeln "Få får hjälp mot benskörhet" (Åsikter 17 december) konstaterar jag att de "öppna jämförelserna" ibland används på fel sätt. En del patientorganisationer och samarbetspartners använder dem som påtryckningsmedel.

Jag gick in på 1,6- och 2,6-miljonerklubbens hemsidor för att se vem som stöder verksamheten. Jag fann länkar till cirka 20 "samarbetspartners". De flesta är läkemedelsbolag.

I USA har läkemedelsbolagen länge använt sig av kändisar, idrottsmän och patientföreningar för att göra reklam för sina produkter. Nu har fenomenet dykt upp här.

Den amerikanska skådespelerskan Sally Fields har varit talesperson för Bonviva. Äldreapotekaren Armon B. Neel delar inte hennes åsikter och skriver så här i en bok: "Jag ser inte på Bonviva (och andra bisfosfonater) som någon mirakelmedicin. För vissa kvinnor – de som drabbas av ofrivilliga höftfrakturer eller får veta att deras käkben långsamt och oundvikligt håller på att upplösas (nekros) – är bisfosfonater snarare mardrömsmedicin.

På hemsidan Webbdoktorn ställdes en intressant patientfråga som löd så här: "Osteoporosmediciner – varför ska man hålla en paus?"

Webbdoktorn svarade bland annat: "Efter en tid (tre–fem år) leder den minskade nedbrytningen dock till att benvävnaden blir hård och skör och risken för benbrott ökar. Senast efter fem år ska man därför göra ett uppehåll med osteoporosmedicinerna ifall man använt bisfosfonat. Vi vet ännu inte med säkerhet hur lång pausen ska vara innan bisfosfonatmedicineringen kan sättas in på nytt."

Hur många skulle inleda förebyggande medicinering med till exempel Fosamax (alendronat), Bonviva (ibandronat) eller andra bisfosfonater om de hade fått den informationen?

Medicinfri pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel