Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för brassekaos efter förlust

Jag var garanterat inte ensam om att på tisdagskvällen se fotbollsmatchen som slutade 1-7, tysk seger och fiasko för Brasilien. Vi var över en och en halv miljon tittare som följde den matchen.

Annons

Upploppen i Brasilien startade innan matchen var avslutad och bakom folkets aggressioner döljer sig mer än en sovande backlinje utan ledarskap.

Jag skriver eftersom händelserna kan komma att få politiska konsekvenser i det fotbollsgalna landet. För Brasilien är 2014 mer än ett fotbollsår. Det är också ett valår. Den 5 oktober avslutas den första valomgången av eventuella två i det brasilianska presidentvalet.

Stödet för president Dilma Rousseff var länge högt men i dag har hon knappt stöd av varannan väljare. Man kan säga att Rousseff har spelat rysk roulett med väljarna. Det har tidigare förutspåtts att ett framgångsrikt VM för det brasilianska landslaget skulle skapa sådan glädjeyra att Rousseff skulle bli omvald i bara farten. Men ett tidigt misslyckande skulle tvärtom omöjliggöra en valkampanj för henne. Folket skulle söka sig till det politiska ledarskapet för att hitta syndabockar.

Bilden är nu väldigt otydlig om hur det ska gå för landets president. Landslaget har fortfarande chans att ta bronset. Men dagen efter fiaskot har inte Rousseff lyckats undkomma kritik i landets största tidningar och resultatet beskrivs med all rätta som historiens största misslyckande.

Fotbollsfesten i Brasilien ser ut att bli den dyraste någonsin. Man räknar med kostnader upp emot 14 miljarder dollar. Om två år är Brasilien dessutom värld för ytterligare ett kostsamt arrangemang - sommar-OS.

Samtidigt som folket är glad över att arrangemanget utspelar sig i Brasilien menar många att det blivit allt för kostsamt. I Brasilien finns stora behov av investeringar i infrastruktur, utbildning och hälsa. Och varför ett land där vart tionde barn inte kan läsa ska arrangera historiens mest påkostade VM-turnering är en legitim fråga att ställa.

Den kapplöpning som sker mellan nationer i vem som har muskler nog att arrangera ett ännu större och graciösare arrangemang än det tidigare måste få sitt slut. Vi har tidigare följt OS i både Kina och Ryssland där statliga investeringar och program drabbat befolkningen. Eller nu senast när hockey-VM utspelade sig i Vitryssland.

I den fåfänga strävan efter att nationen ska få glänsa i strålkastarens ljus har människor tvingats flytta eller förts bort av polis.

Sport är både viktigt och kul. Men det måste kombineras med ett ansvarsfullt förhållningssätt till pengar. Och när politiker väljer internationella jippon i stället för barns skolgång då har något gått rejält fel.