Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för byggstrejk i länet

Fem byggarbetsplatser i länet är uttagna till strejk, om konflikten mellan Byggnads och byggnadsarbetsgivarna inte löses fram till 15 april.

Varslet om konflikt lades på torsdagen och träder det i kraft kommer bland annat bygget av Ica Maxi på Stadsdel Norr att stoppas. Även grannbygget av en förskola stoppas upp.

Peab som bygger dessa objekt är uttagna i strejk. Liksom Trångsvikens Bygg, NCC och Norrlandskranar.

Totalt i länet berörs 41 personer vid de olika byggena.

Även om det råder lågkonjunktur och arbetslösheten börjar stiga bland byggnadsarbetare är det rätt att varsla om konflikt, menar Kalle Sifvertsson, ordförande för Byggnads i Jämtland-Härjedalen.

– Man kan säga att det väl aldrig är rätt tidpunkt för en konflikt, vare sig det är låg- eller högkonjunktur. Vi är en medlemsorganisation och till för medlemmarna. De medlemmar som är arbetslösa ska ju ut i jobb och då ska de ha bra villkor.

– Men målsättningen är att vi ska komma överens. Det är ingen som vill ha någon konflikt, säger Kalle Sifvertsson.

Byggnads sade upp sitt avtal med arbetsgivarna i september i fjol för att försöka få slå samman bygg- och anläggningsavtalen till ett gemensamt avtal.

Men förhandlingar och medlingsbud har inte lett till ett nytt avtal. Och sedan midnatt den 1 april råder det ett avtalslöst tillstånd på de svenska byggarbetsplatserna.

Onsdagens varsel togs emot med en viss förvåning av arbetsgivarparten.

– Det är synnerligen märkligt att Byggnads efter så lång tids förhandlande varslar. Men vi har egentligen inte förhandlat. Vi på arbetsgivarsidan har försökt komma med konstruktiva lösningar, men Byggnads har konsekvent sagt nej till alla bud, säger Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind till TT.

Han räknar inte med att arbetsgivarna ska komma med något storskaligt lockoutvarsel mot Byggnads.

I dag torsdag eftermiddag ska parterna träffa medlarna.