Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för fusk bland biståndshandläggare i Åre kommun

Ensamarbete, för liten bemanning och ständiga byten av chefer. Åre kommuns socialsekreterare måste få mer stöd och fler riktlinjer visar en revisionsrapport.

Hur sköter Åre kommun utbetalningar av försörjningsstöd. Den frågan ville kommunens förtroendevalda revisorer ha svar på och anlitade därför KPMG för en granskning.

Revisonsrapporten, som blev klar i augusti, riktar allvarlig kritik mot socialnämnden. I rapporten finns flera rekommendationer på hur individ- och familjeomsorgens verksamhet ska förbättras. Om inte verksamhetens rutiner ses över är risken att olika handläggare gör olika bedömningar av hur utbetalningar av försörjningsstöd, är revisorernas bedömning.

Handläggarna arbetar i en sårbar verksamhet med få anställda. Dessutom har flera chefer avlöst varandra. Revisorerna anser därför att socialnämnden ser över hur personalsituationen ska lösas och ta reda på varför cheferna inte vill jobba kvar.

Revisorerna ser allvarligt på att riktlinjer saknas. Riktlinjer är viktiga för att ärenden handläggs på ett korrekt och likartat sätt. Med andra ord kan en person behandlas olika beroende på vilken handläggaren han eller hon träffar.

Även när det gäller hur utbetalningar av bidrag går till har revisionen upptäckt att det saknas bra rutiner. I dagsläget kan en ensam handläggare göra en utbetalning utan att behöva blanda in någon högre tjänsteman i ärendet. En socialsekreterare kan därför, i alla fall i teorin, fuska genom att hitta på fiktiva personer som får utbetalningar av kommunen.

Socialnämnden har beslutat att en extern konsult ska anlitas för att göra en genomgång av individ- och familjeomsorgens verksamhet.