Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för gifter på förskolor

Gungan på gården, madrasserna i läsrummet och plastleksakerna på förskolan – vanliga saker i barnens vardag som kan utsätta dem för giftiga kemikalier.

"Giftfria barn leka bäst" heter en ny inventering som Naturskyddsföreningen gjort.

– Det är ett detektivarbete att leta reda på vad som är bäst för barnen, men det är lättare än vad man kan tro att hitta bra saker, säger Susanne Eltnäs, på föräldrakooperativet Solägget i Ås.

I studien framkommer att sex av tio skolor använde gammal elektronik som leksaker. Nära åtta av tio hade leksaker av mjuk plast som kan släppa ifrån sig giftiga ämnen. Vid ett fåtal förskolor fanns även slipers som kan innehålla cancerframkallande medel.

– Man ska inte vara orolig eller rädd men uppmärksam på de här problemen, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson. Enligt Mikael Karlsson hade ingen förskola tittat på just miljögifter i dagismiljön.

– Vi har fyra grundvillkor när det gäller att köpa in nya material för att behålla värderingen om att framtida generationer ska ha samma förutsättningar som oss, berättar Anna-Karin Lindeberg, Ås.

Något förbud av gungor gjorda av gamla bildäck handlar det inte om.

– När det gäller till exempel gamla däck på gungor är de jättebra att gunga med men inte lämpliga att bita och suga på, men riskerna är små. Samtidigt kan man inte utesluta att det finns risker med kemiska produkter. Barn är mer utsatta än vuxna, de kryper på golv, tuggar på saker, säger Jan Hammar, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

– Det går inte att kräva av förskolepersonal att man vara kunnig inom kemiska områden. Det handlar mycket om kommunerna.