Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för laviner i länets fjäll

Det är betydande lavinfara på många håll i fjällen. Riskerna vid offpiståkning ökar ju längre man kommer från liftar och backar.

Annons

– Är man osäker är mitt råd att man ska fråga på anläggningen var man kan åka, säger Mikael Lundström som ansvarar för liftverksamheten och skidpatrullen vid Skistar i Åre.

Förutom ansvar för säkerheten i backar och liftar så har skidanläggningarna egentligen ansvar bara för områdena närmast intill. Men till exempel i Årefjällen så spränger och förebygger Skistar laviner mellan backar och liftar som man kan glida emellan.

– Men mot Huså till gör vi inte någon lavinriskbedömning och bedriver heller inget förebyggande arbete.

pekar på att finväder kan locka skid- och brädåkare ut i riskabla områden.

– Är det soligt och fint har man glömt att det snöade och stormade dagen innan.

För det är i sådan väderlek som lavinerna byggs upp.

– Det är viktigt att förstå att vi inte är överallt. Även om man är nära en anläggning ska man inte förlita sig blint på att vi är där inom fem minuter med 20 man, hundar och sökutrustning.

Mikael Lundström hoppas på uppehållsväder och inte allt för starka vindar nu under sportlovsveckan, så att snön ”sätter sig” och minskar lavinrisken.

lavinfara i länet just nu är det i Tänndalen. En 4:a på en 5-gradig skala säger att det där är stor lavinfara och att det är troligt att laviner utlöses av människor och att lavinerna även går spontant av sig självt. Rådet är att man ska undvika att färdas i lavinterräng.

Betydande lavinfara, en 3:a, är det i Årefjällen och i Vemdalen. Det innebär att det är möjligt med spontana laviner och att det är sannolikt att människor utlöser laviner. Rådet är att man ska vara mycket försiktig i lavinterräng.

en 2:a, är det i Bydalsfjällen och i Ramundberget. Det innebär att människor kan utlösa laviner, men att det är osannolikt med laviner som utlöses spontant. Rådet är ändå att man ska vara försiktig vid färd i lavinterräng utanför pistområdena.

Siffran 5 i lavinriskskalan från Slao, Svenska liftanläggningars organisation, betyder att det är extrem fara för laviner, både spontant utlösta och utlösta av människor. Rådet är att man helt ska undvika att färdas utanför pistområdena.

Siffran 1 står för liten risk för laviner.