Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för smittat pålägg på sjukhuset

Listeriasmittad medvurst kan ha serverats till patienter på Östersunds sjukhus. Bakterien kan vara farlig för personer med nedsatt immunförsvar.

Det är livsmedelsföretaget Scan som i sin egenkontroll har upptäckt att det förekommer listeria i kokt medvurst som är tillverkad 8 januari. Företaget har därför återkallat alla produkter som har producerats på samma linje det aktuella tillverkningsdatumet. Det innebär att även kokt skivad skinka, skivad prickigkorv, skivad leverpastej och rökt skivad skinka dras tillbaka.

Jämtlands läns landsting skriver på sin hemsida, jll.se, att det inte kan uteslutas att listeriasmittad medvurst eller skinka kan ha serverats via Östersunds sjukhus centralkök.

Personal från Östersunds kommuns miljö- och hälsoskyddsförvaltning, har tillsammans med chefen för centralköket informerat enhetscheferna på sjukhuset och köksansvariga om att de aktuella produkterna ska återkallas.

Det är inte fastställt att listeriasmittat pålägg har serverats inom sjukhuset och det finns inga uppgifter om de aktuella partierna har nått detaljhandeln. Vårdavdelningarna har informerats om att det kan finnas en ökad risk för patienter med nedsatt infektionsförsvar som vårdas eller har vårdats på sjukhuset sedan 8 januari. Om de ätit smittat pålägg finns en risk att de kan insjukna i listeriainfektion de närmaste veckorna.

Landstingets smittskyddsläkare, Micael Widerström, uppmanar personer med nedsatt immunförsvar och som drabbas av oklar febersjukdom att ta kontakt med 1177 Vårdguiden alternativt sin hälsocentral eller behandlande läkare.