Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risken ökar för laviner

Risken för laviner ökar nu i fjällvärlden. Främst är det i Tänndalen och i Bydalen man ska vara försiktig.

Annons

På båda ställena var det 3 på den 5-gradiga lavinriskskalan på annandagens morgon.

Enligt Slao, Svenska liftanläggningars organisation, innebär det att risken för laviner är betydande. Mänskligt utlösta laviner är sannolika, spontant utlösa laviner är möjliga och man ska vara mycket försiktig i lavinterräng.

I Bydalen bedömer polisen riskerna som ännu större.

"Det är mycket stor lavinrisk utanför skidområdet i nord- och västsluttningar" skriver Jämtlandspolisen på sin hemsida.

– Det har blåst och kommit nysnö och drivit ihop. Det är då hängdrivorna bildas, säger det länsvakthavande polisbefälet Kjell Johansson.

Vid klart väder ser han Bydalsfjällen från hemmet i Oviken. Men när han vid 05.30-tiden på onsdagsmorgonen körde bil till jobbet i Östersund så snöade det kraftigt, vilket ytterligare kan öka lavinrisken.

I Åre var lavinrisken strax före jul 3. Men på annandagens morgon var risken nedgraderad till 2. Det innebär en maning till försiktighet i lavinterräng. Människor kan utlösa laviner, men det är osannolikt att laviner utlöses av sig själv.

Även i Tandådalen/Hundfjället var det 2 på lavinriskskalan.

I Vemdalen och Ramundberget var det den allra lägsta lavinrisken, 1. Detsamma gällde på onsdagsmorgonen även för Stöten i Sälen, Idre fjäll och Dundret i Gällivare.