Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskera inte Lillsjöns vatten!

Miljökontoret konstaterar i en ny rapport att halten av tungmetaller är hög i Lillsjöns botten. Det påverkar djur och utrotningshotade växter som lever där.

Metallhalterna ökar, regn- och smältvatten leds till sjön, avrinningen från Odenskog och kommunens snötipp bidrar.

Debatten kring exploateringen av Betongen rör kortsiktighet; behovet av Biltema, risker för centrumhandeln, 40 fler jobb på sikt i bästa fall, medan Östersunds pärlor försvinner och framtidens miljöfrågor negligeras.

Klimatförändringen ger kortare vintrar, fler översvämningar och stormar. Få nämner miljöriskerna och avrinningsområdet Lillsjön. Inte ens Miljöpartiet reagerar.

Med etableringen ökar tung trafik, asfaltering sker där naturmark/skogsområde nu tar undan vatten vid hällregn. Politiker bör tänka långsiktigt om etableringen på Betongen och skogstomten.

Är politikerna pålästa på negativa effekter i miljökonsekvensbeskrivningen borde det innebära ett nej till handelsyta som ökar riskerna för Lillsjön.

Utifrån miljökontorets kunskap, vad sker med Lillsjöområdet om politikerna säger ja i kommunfullmäktige?

Vad blir effekten på sikt för människor, djur, växter av anrikning av tungmetaller i Lillsjön?

Hur länge kan man ”dricka och bada” i Lillsjön?

Hur länge kan man fånga ätlig fisk?

Risken för de utrotningshotade algerna?

Finns orkidéerna kvar, som haft sin växtplats invid Lillsjön?

I översiktsplanen 2040 betonas att Lillsjön ska vara ett rekreationsområde. Jag tolkar det som att Lillsjön fortsatt ska vara en bad- och fiskesjö för Östersunds befolkning och tillresta besökare.

Politikerna har inte mandat att riskera Lillsjöns vatten för våra barn och barnbarn.

Birgit Eriksson

Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel