Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskerar åtal efter liftolyckan

Skistar hotas av åtal efter den allvarliga liftolyckan förra vintern. Arbetsmiljöverket konstaterar att en broms inte kontrollerats eller underhållits på 13 år.

21 februari inträffade en allvarlig olycka i Åres skidsystem. I samband med underhållsarbete i Tusenmetersliften släppte spännvajern. Ett mycket tungt vändhjul lossnade och landade bara några meter från platsen där skidåkarna kliver på liften. Inga personer skadades trots att ett flertal liftstolar brakade ned i backen.

Enligt Arbetsmiljöverkets bedömning har Skistar Åre brutit mot arbetsmiljölagen och utsatt skidåkare och arbetstagare för livsfara.

Verket konstaterar att bolaget inte har kontrollerat och underhållit bromsen till spännvinschen på 13 år.

Så här skriver Arbetsmiljöverket: Om regelbundet underhåll och kontroll skett av bromsen till spännvinschen hade enligt Arbetsmiljöverkets uppfattning tillbudet inte inträffat.

Dessutom var spännvajern lindat åt fel håll vilket gjorde att hela spännvajerhaveriet gick mycket snabbare än om det hade varit rätt gjort. Det gjorde även att fästet för vändhjulets utsattes för en större kraft. Det här hade kunnat upptäckas vid en kontroll.

Arbetsmiljöverket menar att om vajern lindats rätt skulle det ha gett personer i närheten av liften längre tid att hinna avlägsna sig. Eventuellt hade även vändhjulets spännvagn kunnat stå emot belastningen.

Vidare anser Arbetsmiljöverket att det var fel av Skistar att utföra underhållsarbete när liften var i drift. Underhållsarbetet orsakade inte haveriet men det gjorde att skidåkare och personal utsattes för livsfara när arbetet utfördes.

Nu begär Arbetsmiljöverket att en åtalsprövning sker. Ärendet har därför lämnats till polismyndigheten i Jämtland.