Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskfyllt reningsprojekt i Klövsjö och Storhogna

Kommunen tar en risk med det drygt 90 miljoner kronor dyra reningsprojektet för Klövsjö och Storhogna. Det anser revisorerna som ser en risk för höjda va-taxor om inte utbyggnadsplanerna i fjällvärlden går som planerat.

Annons

Enligt revisorerna behövs det 1 500 anslutna abonnenter för att få den stora investeringen helfinansierad och lånen amorterade.

I dag finns omkring 800 befintliga hushåll i det aktuella fjällområdet som går att ansluta alternativt tvångsansluta till det nya avloppsnätet.

Som ÖP tidigare berättat behöver kommunen låna upp 55 miljoner kronor för att klara slutfinansieringen av projektet som förutom ledningar även omfattar det nya reningsverket i Utanbergsvallarna.

Hittills har kommunen klarat av den löpande finansieringen av de första etapperna med egna medel.

Länsstyrelsen har bidragit med 3 miljoner kronor, men det EU-stöd med 30 miljoner kronor som kommunen hoppats på uteblev efter Tillväxtverkets avslag.

Projektet har också fördyrats med 5-6 miljoner kronor på grund av prisökningar under tiden det stod stilla till följd av alla överklaganden som även anses ha bromsat upp exploateringstakten i de aktuella fjällområdena.

Med tanke på investeringens storlek och den svaga konjunkturutvecklingen kommer revisorerna fortsättningsvis att hålla ett extra öga på det här projektet och anslutningstakten av nya hushåll, påpekar man i sin granskningsrapport.