Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskkapitalist eller inte – vad kan landshövdingen göra?

I förra veckan berättade ÖP om att landshövding Britt Bohlin engagerat sig i Maths O Sundqvists affärer. Hon har varit i kontakt med en rad olika personer för att reda ut hur länet påverkas av stormarna kring Maths O Sundqvist och Skrindan. Läsarna på OP.se kommenterar.

på Bo Lundgrens ord om att Carnegie kommer sköta Skrindan med samma omsorg som Maths Sundqvist så är det naivt! Carnegie har inga kopplingar till orterna och kommer sköta det mycket krasst ekonomiskt, de är riskkapitalister de struntar i bygden. Det enda de bryr sig om är att få så stor vinst som möjligt på kortaste tid som de kan placera i något skatteparadis.

Förresten vad säger att det är Carnegie som kommer att äga Skrindan, varför tar Bo Lundgren allt för givet, när han inte ens kunde försäkra till 100 procent att han, som han sa, ägde Carnegie?

att tro att Maths S har någon annan policy än den krasst ekonomiska är ju befängt.

Det låter nästan som om Maths S inte skulle vara riskkapitalist utan en snäll liten farbror med röd luva.

Sundqvist måste tänka på ekonomin det måste alla företagare. Men det är skillnad på företagare och riskkapitalist. En riskkapitalist bygger inte, den skördar bara!

O Sundqvist inte varit riskkapitalist så skulle inte hela hans imperium varit pantsatt och belånat i dag. Som motpol kan man ta Ingvar Kamprad som är en sann entreprenör som aldrig skulle pantsätta Småland i jakten efter aktieklipp.

Britt Bohlin låtsas som om hon skulle kunna göra något åt diverse kapitalisters och bankers mer eller mindre olagliga transaktioner. Landshövdingen ska vara regeringens förlängda arm. Inget annat. Vad beträffar riskkapitalister så tar de risken medan företag byggs upp. Därav ordet risk. För detta tar de betalt. Där kommer ”skörden” in i bilden. Riskkapitalister gör därför stor nytta.

Maths är ingen riskkapitalist. Riskerna i hans agerande ligger i överbelåning för att öka vinsten under börsuppgång. Nu kommer han säkert ner på fötterna och kan i framtiden bjuda fru landshövding på en rejäl åktur i Skrindan. Svårt att se det samhällsnyttiga i att systematiskt överbelåna aktier och andra tillgångar.