Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rissna sätter prägel på Ångmaskinens debutalbum

Ett år efter inspelningen är nu Östersundsbandet Ångmaskinen ute med sin första skiva, ”Charcoal”.
Den är inspelad i Robin Lindqvists studio i Rissna.

Annons

När ÖP intervjuade Ångmaskinen förra sommaren berättade gruppen att albumet var inspelat, och att tanken var att släppa det hösten 2013.

Men så blev det inte, utan ”Charcoal” kom i stället nu i maj.

– Det är väldigt roligt att den äntligen kommit ut. Det är många som har frågat och velat lyssna på inspelat material med oss. ”Charcoal” känns som en väldigt fin dokumentation av vad vi gjorde runt den tidsperioden, säger gruppens basist Max Nordström.

En av anledningarna till dröjsmålet är att Max – som tidigare gick på Birka folkhögskola – har flyttat till Skåne. De övriga medlemmarna bor i Östersund.

– Vi har väntat tills vi har varit samlade och tagit besluten då. Det tog lite längre tid, säger han.

Inspelningen gjordes i maj 2013 i Robin Lindqvists studio i Rissna. En miljö som satte sin prägel på resultatet.

– Jag tycker att skivan har ett väldigt karakteristiskt sound, bland annat genom de gamla mikrofonerna vi använde. Dessutom var vi i en väldigt fin miljö, byn mitt ute i skogen.

Det var en intensiv process. Tio låtar spelades in på tre dagar, varav sju och en improvisation sedan kom med på ”Charcoal”.

Ångmaskinens musik har beskrivits som smygjazzig, suggestiv bluespop eller som singer/songwriter-musik fast med andra element.

Max Nordström utvecklar resonemanget:

– Musiken tar sitt avstamp i singer/songwriter och en amerikansk, folklig, tradition. Sedan jobbar vi med känsla och en ljudmiljö runt det, vilket gör det mindre traditionellt. Det är mycket stämning, stämningsmusik.

Flera av låtarna på skivan är sådana som gruppmedlemmen Thilda Persson även spelar som soloartist. Men gränsen mellan henne och Ångmaskinen är ändå tydlig, tycker Max Nordström.

– Ångmaskinen är vi fyra och vi skapar musiken tillsammans. Det låter ju annorlunda när Thilda spelar låtarna själv, då blir det ett annat sound.

Framtiden för Ångmaskinen är inte helt klar.

– Thilda har valt att fokusera på sitt soloprojekt så bland annat därför är Ångmaskinen lite vilande. Nu försöker vi sprida vår musik i de kanaler som vi har, och sedan får vi se var energin tar oss.

Från början var tanken att ”Charcoal” även skulle bli en fysisk skiva, men så ser det inte ut att bli.

– Det kan vara tufft att släppa fysiska exemplar, speciellt nu när vi är vilande och inte planerar att spela ute och sprida den.

Fakta om Ångmaskinen:

Aktuella med debutalbumet ”Charcoal” som släppts på Soundcloud, Spotify och Itunes samt bandets hemsida.

Medlemmar: Thilda Persson – sång och gitarr, Patrik Lantz – sång, gitarr och fiol, Stig Rennestraum – trummor samt Max Nordström – kontrabas.

Gäster på skivan: Hanna Fruberg – sång och Johan Arveli – lap steel.

Läs mer om Ångmaskinen:

Nybildat band spelar på Yran

”Vi gör odefinierbar musik som man ska lyssna på med öppet sinne”

Rundgång – en musikfest med bredd

En magisk afton på Club Corazon