Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert ställer ut hemma

För 21 år sedan gjorde Robert Nyberg sina första runda teckningar för Kommunal.
Nu ställer han för första gången ut "hemma" i Hammerdal.

"Hur ska jag få högre lön? Byt kön" och "Rune, tar vi kreditkort?" är två av hans klassiker på de runda och alltid vassa teckningar som sitter på arbetsplatser i hela landet.

– Jag både trodde och hoppades väl att flera av dem skulle bli inaktuella efter några år. Men tyvärr är det inte så, säger Robert, som i morgonkväll, onsdag, har vernissage på Medborgarhuset med konstföreningens höstutställning, som ingår i Konstens Vecka med temat politik i konsten.

– Vi var jätteglada när vi lyckades boka honom i fjol och nu passar det dessutom perfekt i årets tema, säger konstföreningens ordförande Anita Olofsson.

Kontakten med Kommunal fortsätter, de senaste "runda" gjorde han 2012, sedan något år är det extra snurr på hans Facebook.-sida:

– Jag blev alldeles chockad, några av Kommunal-bilderna har fått 50 000 klick och helt nya bilder upp till 6 000. Det är fantastiskt roligt, men jag känner också ett visst ansvar för vad jag ritar.

I bilder från hemtjänsten dyker det upp både mörkhyade män och kvinnor i sjal, med fyndig humor kritiseras allt från rasism, gubbighet, försämrade arbetsvillkor och allianspolitik.

För Aftonbladets ledaravdelning har du tecknat serien om Vilgot, där regeringen Reinfeldt är måltavla - hur gör du med den nu?

– Hm, bra fråga. men jag tror nog Vilgot kommer att behövas också framöver, han har nog inte spelat ut sin roll.

På utställningen finns också en del landskapsbilder från såväl Hammerdal och Håxås där familjens rötter finns, samt Farsta, där Robert växte upp:

– Båda är min hembygd, det är kul att få med dem och liksom med allt beror det på hur man betraktar bilderna, vilket sammanhang de sätts in i.

Roberts mamma konstnären Birgit Ståhl-Nyberg var född och uppvuxen i Håxås utanför Hammerdal, där familjen tillbringade alla somrar. En av hennes tavlor finns också inbakad i en av Roberts bilder på utställningen, som öppnar 19.00 på onsdagen, då Robert berättar om sitt arbete.

– Jag kommer nog att titta förbi varje dag fram till på söndag då utställningen stänger.