Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robin vann Melodifestivalen

Från Andra chansen till segern. Robin Stjernberg och hans "You" vann Melodifestivalen.

Nu får 21-åriga skåningen representera Sverige i Eurovision Song Contest på hemmaplan i Malmö.

- Hur fan gick det här till, utbrast Robin i SVT:s sändning.

Folket ändrade sig. Och juryn avgjorde. Tittarna valde Yohio,men det var Robin Stjernberg som vann Melodifestivalen i Friends Arena på lördagskvällen.

För första gången någonsin har en artist som gått omvägen via Andra chansen vunnit Melodifestivalen. Robin Stjernberg, den 22-årige "Idol"-tvåan från Hässleholm, tilltalade såväl de röstande tv-tittarna som den internationella juryn och hans "You" korades till 2013 års vinnarbidrag.

Låten är skriven av Stjernberg själv tillsammans med Linnea Deb, Joy Deb och Joakim Harestad Haukaas.

Sångaren har varit segerviss under veckan som gått. Trots att han alltså fick ta vägen via Andra chansen till segern. Något som aldrig hänt förut, sedan formatet infördes 2002.

Som vanligt i finalen delade juryn och tittarna på ansvaret att utse vinnaren och det var juryn som avgjorde det hela. Yohio vann tittaromröstningen, men då var Robin Stjernbergs försprång som den internationella juryn gett honom för stort.

Yohio kom tvåa med "Heartbreak hotel" och Ulrik Munther trea, precis som i fjol. Robin Stjernberg fick 166 poäng, Yohio 136 och Ulrik Munther 126

Svårtippat
Finalen var en svårtippad historia utan någon egentlig förhandsfavorit att tala om. Glamrockaren Yohio var den som under veckan hade lägst odds hos spelbolagen, men enligt Svenska Spel var det in i det sista en jämnare och mer svårbedömd final än på många år med flera tänkbara vinnarkandidater. Däribland Robin Stjernberg, vars bidrag legat högt på topplistorna.

Att finalen var jämn märktes tydligt på den internationella juryn som spretade i sina poäng. Högsta poäng, 12, delades ut varsin gång till Sean Banan, Louise Hoffsten och Ralf Gyllenhammar, två gånger till David Lindgren och så tre gånger till Robin Stjernberg och Ulrik Munther. Stjernberg ledde därmed finalen efter att juryn lämnat sina röster.

Robin Stjernberg kom tvåa i TV 4:s "Idol" i fjol. Snacka om revansch för honom. Det är dessutom tredje gången på de senaste fyra åren som en artist från det programmet vunnit tävlingenn - efter Anna Bergendahl 2010 och Loreen i fjol.

Carola och Loreen
Under den direktsända finalen dök två svenska Eurovision-segrare upp. Carola dansade in i Friends Arena med en moden version av "Främling" som vann i München 1983. Och fjolårets vinnare Loreen framförde tillsammans med elever från Adolf Fredriks musikklasser och Manillaskolan sitt vinnarbidrag "Euphoria". Det återstår att se om "Robin Stjernberg" kommer att tilltala de övriga 38 tävlande nationerna i Malmö i maj.