Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robot är morgondagens bonde i Japan

Ett japanskt företag som ska odla sallad är redan innan bondgården är byggd klar med anställningsintervjuerna. Lönen är inte en krona och arbetstiden dygnet runt. Bönderna är nämligen inte människor utan robotar som ska skörda och vattna odlingarna som ska ge minst 30 000 salladshuvuden per dag.
(TT)

Bönderna är nämligen inte människor utan robotar som ska skörda och vattna odlingarna som ska ge minst 30 000 salladshuvuden per dag.

Bakom idén ligger det Kyotobaserade företaget Spread som är det senaste i raden av företag som följer robottrenden i landet. På grund av åldrande befolkning och brist på arbetskraft är Japan ett av de länder i världen som i störst utsträckning använder robotar i industrin.

En framtid med intelligenta robotar som förslavar mänskligheten så som sker i den amerikanska filmen "Terminator" verkar dock långt borta.

Att så salladsfröna klarar inte de japanska robotarna av, det får människor göra.

Läs också: Här är första ÖP-artikeln skriven av en robot

Teknikkrönika: Kan datorer bli så smarta att de krossar oss som myror?

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !