Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robotar kan ta över jobb i äldrevården

En medkännande varm hand på kinden. Det är ingenting som roboten Giraffen klarar av att ge. Ändå är den sannolikt den nya representanten för äldreomsorgen och den som ska hjälpa våra gamla.

Vård och omsorgsnämnden är just nu ute på en så kallat medborgardialog. På fem platser presenteras ny teknik som kan komma att dyka upp inom hemvården.

– Vi ska ta in synpunkter innan nämnden går till beslut om den nya tekniken ska köpas in, förklarar Christina Tharaldsson.

Ett 20-tal representanter ur allmänheten dök upp till tisdagskvällens presentation i Vallaskolan. De allra flesta hade naturligt nog kommit upp en bit i åldrarna.

Främst är det tre tekniska innovationer som nu kan beredas plats på kommunens inköpslista:

• En kamera som monterats hemma i sovrummet hos en vårdtagare. Från en skärm kan sedan personal under natten kontrollera att allt är lugnt.

• Roboten "Giraffen" år sin sida klarar av tvåvägskommunikation och den kan fjärrstyras till olika platser. Exempelvis kan vårdtagaren med "Giraffens" hjälp leta rätt på olika saker. Som mediciner.

• Den något mindre Orwellska Googlecykeln. Med den kan man ta fiktiva cykelturer i sin barndoms gränder. Eller var som helst på jordklotet, faktiskt.

Rösterna som ÖP fångade upp var varierande.

– Övervakas av en dator. Jag är väl inget gruslass heller, sa en kvinna som inte ville uppge sitt namn.

Gunvor Karlsson var mindre kategorisk:

– Allt nytt och tekniskt känns ju besvärligt för oss. Man kanske vänjer sig med tiden.

93-årige Tage Thuné granskade "Giraffen" länge och väl. Han är synskadad och är en uttalad målgrupp för roboten:

– Inte skulle jag ha något emot att ha en sådan hemma hos mig. Men jag betvivlar att jag skulle ha så mycket nytta av den.