Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Rocka sockorna" ska göra olika jämlika

Åsbarnen rockar loss i omaka sockor, nu vill de att du ska göra detsamma.

Theo Forsberg blundar. Han vågar inte titta. Det läskiga försvinner bakom ögonlocken. Han går i F1:an på Ås skola och just nu står han så modigt framför klass 6, där de stora barnen går. Hans fröken Sandra Rikardsson har nämligen visat en film från Facebook för honom. Det är därför han står här framför klassen. Det är tur att hans kompis Erik Davidsson vill berätta för sexorna varför de är här. Det är tur att de är olika, han och hans kompisar i klassen.

– Vi är här för vi förbereder en information till fredag. Det handlar om "Rocka sockorna" 20 mars. Det betyder att man ska ha olika sockar, säger Erik Davidsson.

– Vi uppmanar alla att vara med på fredag, ni är väl med, eller hur, frågar Sandra Rikardsson klassen.

De ropar ja och Theo Forsberg tar bort händerna från ansiktet när de applåderar. Han ler när han lämnar klassrummet.

Erik Davidsson drar av sig sina skor och visar vad han valt för strumpor i dag.

– Ett par rödstjärniga och ett par blåstjärniga så de matchar men är ändå olika. För att vara exakt med rocka sockorna så är det att man ska ha olika sockor för att bevisa att olika är bra. Och olika är roligt. Olika är bra för skulle allt vara lika skulle det vara tråkigt. Därför uppmanar vi alla skolor, ja både i Skåne och Härjedalen och hela Sverige att vara med.

Tillbaka i klassrummet börjar Erik måla en teckning med en önskan om "Rocka-sockorna-disco" samtidigt som han lyssnar på Sandra Rikardsson. Hon pratar om filmen de sett på Facebook.

– Kommer ni ihåg att den handlade om en tjej som hade en syster med Downs syndrom som inte alla var så snälla med?

Hela klassen kommer ihåg. Om hur nu tjejen ville uppmana hela Sverige att bära olika strumpor på fredag. De kommer också ihåg det som Sandra berättat om att man kan se olika ut både inuti och utanpå. Casper Runfors räcker upp handen och säger:

– Man föds olika, jag föddes med hörapparat.

– Vi är olika men alla olika behövs för att vi ska bli vi, eller hur, frågar Camilla Abramsson som är fritidspedagog.

– Ja, svarar klassen och under skolbänkarna dinglar deras fötter med olika strumpor.

Se också:

Rockar dina sockar? Skicka in en bild till ÖP