Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rockbandet som svettas ordentligt

Under hösten släpper Gudars Skymning sitt nya album men redan på lördag 29 augusti spelar de live på Plaza i Östersund.
Och liveframträdanden är just det de gör bäst.
– Svettas man ordentligt och gör rätt för sig på scen så får man spelningar.

Rockbandet Gudars Skymning från Backe i Strömsunds kommun har spelat tillsammans i snart tio år. Deras tunga rock, inspirerad av 1960- och 1970-talet tillsammans med en del blues, folkmusik och svenska progg, har klingat sedan 2006.

– När vi startade var vi ett av få rockband i Sverige som sjöng på svenska. Nu gör ju alla det. Samtidigt som vi startade fick retrorocken ett uppsving, vilket var bra för oss, och sedan dess har vågen hållit i sig, säger bandets gitarrist och sångare Kenny-Oswald Dufvenberg.

Det är också han som, tillsammans med Knut Hassel (gitarr), skriver musiken och texterna. Magnus Hasselstam (bas) och Dennis Sjödin (trummor) är också med i bandet.

Under senhösten är Gudars Skymning aktuella med sitt fjärde album. Låtarna spelade de in för ett år sedan i Umeå och nu fattas bara den sista handpåläggningen.

– Det kommer kännas jäkligt skönt att få ut albumet. Vi har ju redan spelat låtarna på den nya plattan ett bra tag och har börjat med nytt material, säger Kenny.

Albumtiteln "Till detta var jag nödd och tvungen" kom till efter en tävling på deras Facebooksida.

– Vi bad fansen skicka in förslag till en låttitel. "Till detta var jag nödd och tvungen" vann och vi skrev en låt utifrån namnet. Den blev så grym att det fick bli titelspåret till hela albumet, säger Kenny.

Inspelningen gjorde de live i studion med hela bandet på plats.

– Det man får höra på plattan är det man får live också. Vi är ärliga på det sättet.

Och ryktet om deras liveframträdande har spridit sig, i Gälve har de haft flera bokningar under året. De vet hur det ska gå till helt enkelt.

– Svettas man ordentligt och gör rätt för sig på scen så får man spelningar. Så enkelt är det, konstaterar Kenny.

När skivan är klar kommer de att göra några spelningar i länet men det blir ingen releaseturné.

– Ingen av oss kan ju ha det här som levebröd så vi kan inte bara dra och leva rocklivet. Men det är rätt skönt. Vi har ingen press på att vi måste prestera för att det ska rulla in kulor. Vi gör bara det vi tycker är roligt, säger Kenny.

Redan nu på lördag 29 augusti spelar bandet i Rockbaren på Plaza i Östersund och Kenny utlovar ortenligt röj.

– Det ska bli kul. Det kommer bli riktigt, riktigt ösigt.