Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korset på plats när olyckan är framme – räknar med mycket jobb i skidbacken under påsk

/
  • Janne Jonsson och Jörgen Nilsson från Röda korset hjälper en skadad 11-åring i slalombacken tillsammans med pistören Mikael Höglund och säkerhetschefen Rickard Svedjesten. Under påsken räknar man med 7–10 olyckor i backen varje dag.En flicka har ramlat i backen och skadat ena knät.
  • Här kommer hjälpen. Röda korset har åtta personer på plats i Bydalen under påsken.
  • Janne Jonsson och Jörgen Nilsson gör ordning räddningspulkan. Den kommer att behövas under påsken. Olyckorna i Bydalen har minskat de senaste åren. Nu sker i snitt 1,6 olyckor per dygn. Men påsken förstör statistiken.
  • Janne Jonsson och Jörgen Nilsson från Röda Korset hjälper henne av med pjäxan. Pistören Mikael Höglund skriver en skaderapport.

När olyckan är framme i skidbacken dyker Röda Korset upp.
– De gör ett enormt arbete. Under påsk får de räkna med 7–10 olyckor om dagen, säger Rickard Svedjesten som är drift- och säkerhetschef i Bydalen.

Annons

Janne Jonsson och Jörgen Nilsson från Röda Korset gör i ordning räddningspulkan och ser till att all utrustning finns på plats.

De jobbar ideellt i slalombacken i samarbete med pistörerna som är utbildade av Slao (Svenska liftanläggningars organisation).

Under påskhelgen kommer de att vara totalt åtta personer från Röda Korset som jobbar i fyra team.

– Jag har varit med länge och jag trivs verkligen med att kunna hjälpa till, säger Janne.

betydligt kortare tid, men han vet när det blir som mest incidenter.

– Ja, det är ju på eftermiddagarna. Det blir tungsamt att åka om det varit varmt under dagen. Dessutom slappnar man av på slutet innan man ska åka hem och då kan olyckan vara framme. Det handlar ju om det här att man inte ska åka sista åket, säger Jörgen.

en del enkla råd till alla som ska besöka en slalombacke i påsk. Åk försiktigt, åk inte långt utanför pisten, var nykter och använd hjälm.

– När det gäller hjälm har den räddat många från svårare skador. Även om du är duktig skidåkare bör du ha hjälm. Du kan ju till exempel bli påkörd, säger Janne.

Rickard Svedjesten som är drift- och säkerhetschef i Bydalen har bara positivt att säga om medhjälparna från Röda Korset.

– Gästerna tycker att det är fantastiskt att ha dessa människor i backen. De hjälper till med så mycket mer än bara vid olyckor. Står det till exempel ett barn och gråter för att det inte hittar mamma så hjälper personal från Röda Korset till, säger Svedjesten.

det lite folk i backen och Röda korsets duo på plats pratade om lugnet före stormen.

Men precis då går larmet om att en 11-årig flicka ligger knäskadad i backen. En pistör finns på plats vid flickan och behöver assistens av Janne och Jörgen.

– Ja, nu får ni ser hur det går till, säger Janne Jonsson medan han spänner på sig skidorna.

från Malmö och hennes familj hade precis inlett fjällsemestern i Bydalen.

– Jag skulle hellre vilja vara med henne där uppe i backen, än att stå här nere och vänta, sa den oroliga mamman som dock blev lugnare när dottern kom ner i pulka bakom en skoter.

– Det ser ut att ha gått ganska bra. Nu får hon träffa en läkare på hälsocentralen i Hallen, sa Janne och svettpärlorna i pannan är ett bevis för att han jobbat hårt under en halvtimme.

Janne och kollegan Jörgen fick helt enkelt en föraning om vad som väntar under påsklovet.

Mer läsning

Annons