Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda korset ska visa vägen

Patienter som inte kommer i tid till sina undersökningar är ett problem på Östersunds sjukhus. Nu finns röda korset på plats för att hjälpa till att hitta rätt.

I dag var det premiär för röda korsets patientvärdar på Östersunds sjukhus. Samarbetet mellan landstinget och Röda korset ska förhoppningsvis se till att fler patienter hittar rätt och kommer i tid till sina undersökningar.

– Det är ett problem att man inte hinner fram till sin undersökning i tid och vi har inte kunnat lösa det, säger Fredrik Eriksson, enhetschef på inre service landstingsservice.

– Vi är oerhört glada att Röda korset ställer upp och hjälper oss, fortsätter han.

Sammanlagt 20 kvinnor från Röda korset kommer att jobba som volontärer på Östersunds sjukhus. De kommer att finnas på plats 9-13 och deras uppdrag är dels att följa patienter som har svårt att hitta, men även att vara ett stöd till personer som kommer ensamma.

– Jag vet hur jobbigt det kan kännas som anhörig om man inte kan följa med, säger Ann-Marie Johansson, ordförande i landstingsstyrelsens etiska utskott.

Hon är glad att samarbetet kommer igång nu. Det har inte varit helt självklart då det har funnits önskemål från fackliga representanter att möjligheten att jobba som patientvärd ska användas för rehabilitering för sjukskrivna istället.

– Vi har ingen möjlighet att avlöna personal för att de ska vara ställföreträdande anhöriga, förklarar Ann-Marie Johansson.

Alla volontärer har fått lära sig att hitta på sjukhuset, men även Röda korsets Renate Hilleberg behöver fundera lite innan hon visar Mohammed Motaser vägen till infektion. Mohammed Motaser tycker att det är bra att det finns folk som kan hjälpa till att hitta rätt.

– Det är andra gången jag är här. Det är inte lätt att hitta själv, säger han.