Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrön splittring om licensjakt på varg

Efter att licensjakten på varg tidigare stoppades genom diverse okynnesöverklaganden från miljöorganisationer så kan den sannolikt komma i gång efter årsskiftet. Om inte Miljöpartiet stoppar beslutet. Licensjakten ligger nämligen i farozonen då regeringen ännu inte fattat ett beslut i sakfrågan.

Dagen före valet gav Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, ett ovanligt tydligt svar. Inte så ofta det händer, så det gäller att lyssna noggrant:

– Vi ska ha en vargstam, ja. Men det är självklart så att vi ska ha licensjakt, och vi ska ha skyddsjakt. Det är inget snack om den saken.

Inget snack om saken. Där finns inte ett särskilt stort utrymme för nyanser och kompromisser. Men i som så många ändra frågor är Miljöpartiet och Socialdemokraterna djupt splittrade.

Sannolikt kommer licensjakten på varg resultera i ännu en offentlig och generande dragkamp mellan regeringens olika ministrar. Den här gången mellan landsbygdsministern (S) och miljöministern (MP).

Eller varför inte mellan statsministern (S) själv och vice statsminister (MP)? Regeringens första ovanligt stökiga veckor har vaccinerat mig från all förvåning.

Till saken hör att vargfrågan väcker prestige. Om Löfven (S) inte hade uttalat ett sådant slutgiltigt besked en dag innan valet hade arbetarrörelsen förmodligen lättvindigt lagt sig inför Miljöpartiets rovdjursmanier. Socialdemokraternas riksdagsgrupp är i grunden oense om vargfrågan och partiets historia av rovdjurspolitik har grundat sig i allt annat än ett principiellt förhållningssätt.

Och Miljöpartiets inställning till vargen är väl känt. Därtill deras beroende av stöd och förtroende av den övriga miljörörelsen. Licensjakt på varg är inte en politisk fråga där miljörörelsen skulle nöja sig med att ställningstagandet ska grunnas på i ett år genom att gömmas undan i någon utredning. Nej. Antingen kommer Stefan Löfven tappa ansiktet, eller radarparet Fridolin och Romson.

Regeringspartiernas oenighet om licensjakten på varg kommer inte utan offer. För alla som lever med vargen in på knuten skapar det en osäker situation. Kommer man ges ett maktmedel eller blir det fortsatt osäkra år där man tvingas stå maktlös inför vargangrepp och en ökad utbredning som upplevs som obehaglig?

Vargen är inte en nationell eller europeisk angelägenhet. För ordningens skull hoppas jag att det tidigare framröstade beslutet i riksdagen ges giltighet och att en licensjakt kan utlysas.

Rovdjurspropositionen som Alliansen tillsammans med Socialdemokraterna röstade igenom är en sund avvägning mellan människors egenmakt och den biologiska mångfalden. Det ökar också ett nödvändigt regionalt inflytande. Om vargen ska ha en långsiktig framtid inom Sveriges gränser måste den förankras med en lokal acceptans.

Om regering och EU fattar beslut över människors huvuden blir vargen nämligen mer än ett rovdjur. Det blir också en symbol för maktförflyttning och förmyndarpolitik. Konsekvensen kan bli att människor tar saken i egna händer – i strid mot svensk lag.