Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roland Mattsson död

den mest mångkunnige idrottare länet skådat – östersundaren Roland Mattsson, mest känd för att han förde svensk handboll till en plats i rampljuset, men också framstående i idrotter som slalom, backhoppning och simning.

Nu är han död, vid 82 års ålder.

Det var ändå inom handbollen han fick sina främsta framgångar. Han började som målvakt i IFK Östersund och hans framgångsrika bana fortsatte i Stockholm där han spelade med Hellas från och med 1947. 1950 gjorde han sin första landskamp. Totalt blev det 43 landskamper och han var en av de viktigaste spelarna när Sverige vann VM 1954 och 1958.

fram till 1982 var han tränare för Hellas, som då var en mycket framgångsrik klubb med flera SM-tecken bland annat. Och i landslaget var han en ikon mellan 1967 och 1974.

Roland Mattssons ledarskap präglades av en rak kommunikation och han var engagerad och entusiastisk när han skred till verket. Hans kunskaper som tränare inom handbollen var efterfrågade och han åkte landet runt för att berätta och föreläsa om sin sport.

Han var även i Jämtland vid flera tillfällen där han bland annat föreläste om teamwork och laganda.

Förutom fler SM-tecken i handboll hade han också ett 30-tal DM-titlar för Jämtland i olika idrotter som exempelvis tennis och backhoppning.