Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolf Lassgård blev en i publiken på hemmaplan

I går kväll var det för sista gången Rolf Lassgård såg "Jägarna 2". För hans mamma Gun var det den första.
De såg den tillsammans med biopubliken på biografen i Kälarne.

– Vet ni var bion är, frågar Rolf Lassgård när han kliver ur sin bror Bengts folkvagn på parkeringen vid byggnaden i Kälarne som rymmer både biograf och badhus.

De två bröderna Lassgård och deras mamma har kört från Östersund via Bomsund och Fugelsta till Kälarne. En liten nostalgitripp.

– Vi var ju här uppe mycket när vi var barn, i Svedjelandet några mil härifrån, förklarar Rolf Lassgård.

Familjen Lassgård går in i den första öppna dörren de ser, och hamnar plötsligt i biografens maskinrum.

– Vad kul att komma den här vägen, och riktigt höra hur det knastrar i maskinerna, utbrister Rolf Lassgård medan hans höga stämma hörs från bioduken i rummet intill.

Rolf Lassgård blev inbjuden till biografen i Kälarne redan för tre år sedan av föreningens ordförande Margareta Hallenborg. De möttes på en liten biograf i Leksand och Lassgård fick då frågan om han inte skulle kunna tänka sig att komma till Kälarne någon gång.

– Det finns ju en mängd sådana här små föreningar som driver biografer runt omkring i Sverige, och om jag har tid någon gång så gillar jag att åka och besöka dem, konstaterar han och tillägger:

– Om jag dessutom kan hjälpa till att dra lite publik till de små biograferna så gör jag gärna det.

Nu passade det. Helgen har spenderats med brodern hos deras mamma i Östersund. I lördags tog de en promenad genom stan.

– Det har mest hänt grejer på Stortorget tycker jag. Annars har det kommit lite nya butiker och så, men gatorna är desamma.

I går passade de på att ta en familjeutflykt till Ragunda för att möta biopubliken och för att se filmen tillsammans. Rolf Lassgård säger att han alltid brukar se de filmer han spelat i tillsammans med en biografpublik, normalt hemma i Gävle, men nu vill han se den här.

– Jag har ju sett den här ett antal gånger, det här blir nog sista gången på i alla fall många, många år, säger han och skrattar.

Men mamma Gun ser fram emot att se den.

– Jag tror att den är bra, säger hon.

Gun Lassgård, som bor i centrala Östersund, är van att sonen drar till sig uppmärksamhet när han är på besök.

– Jag har vant mig för länge sedan, så det är inte så märkvärdigt, konstaterar hon.

Brodern Bengt, som till vardags bor i Hässleholm, har dock svårt att vänja sig.

– Det är lite pinsamt att gå med honom på stan, tycker jag. Folk pekar och tittar hela tiden, säger han.

När det är paus mellan filmvisningarna finns det fikabröd och grillkorv till försäljning ute på gården. För publiken som nyss sett "Jägarna 2" är det så klart speciellt att få träffa filmens huvudperson direkt efter filmen.

– Den var inte bara bra, den var fantastisk, säger en kvinna som passar på att ge Rolf Lassgård en kram.

– Och du är ju en otroligt duktig skådespelare, säger en annan.

Rolf Lassgård tackar för komplimangerna, skriver gärna autografer, ler brett på bilder tillsammans med fans och svarar gärna på frågor.

– Ja vi har ju slitit för at det inte ska kännas som en tvåa, säger han till en man som glatt kommenterar att tvåan inte alls kändes som ettan.

Jan-Erik Forsström från Bispgården passade på att få en autograf och få byta några ord med den långe skådespelaren.

– Man kan ju inte bara missa det här, säger han efteråt och visar upp autografen som är till hans bror som inte kunde följa med.

Även kommunalrådet Sven-Åke Draxten tog tillfället att byta några ord med filmstjärnan, och överräckte en present från kommunen.

– Ska jag verkligen avslöja vad det är? Okej, det är en termos, muggar, vattenflaska och en kikare. Ett jägareset kan man säga, även fast jag vet att han inte jagar, säger Sven-Åke Draxten.

Och Rolf Lassgård, han verkade trivas utomordentligt bland publiken i Kälarne.

– Många grejer jag varit med i, som "Jägarna", "Potatishandlaren" och "Möbelhandlarens dotter", har utspelats i Norrland, mina referenspunkter är här uppe. Jag och min bror var ju mycket här uppe när vi var små och jag kom ihåg att man tyckte att Kälarne var en stor ort, det var hit man åkte och handlade. Det känns väldigt att naturligt att vara här.