Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolf Lassgård: En unik röst har gått bort

Rolf Lassgård tog emot beskedet om Henning Mankells bortgång i bilen på väg till Östersund.
– Det märkliga är att jag var precis på gränsen till Jämtlands län när jag fick höra det. Inte långt från Sveg där Henning växte upp.

– Många tankar far genom huvudet just nu. Henning var en stor man, författare och teaterman med en unik berättarröst, säger Rolf Lassgård till ÖP.

Rolf Lassgård var den förste att spela Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander. Under en period på 14 år från 1994 till 2008 spelade Rolf Lassgård den melankoliske kommissarien i långfilmer och miniserier för tv.

– När vi började fanns det bara två romaner om Kurt Wallander. Sedan kom ju fler med jämna mellanrum så det blev som återseenden. Wallander åldrades och jag med.

Inför filmen om den första boken berättade Henning Mankell om hur boken kommit till.

– Han hade inte tänkt skriva en kriminalroman, utan en roman om rasism. Eftersom rasism var ett brott behövdes en polis. Och så blev det Wallander som inte är någon stor utredare, men en människa som reagerar, säger Rolf Lassgård.

Det Ystad som är Kurt Wallanders hemstad är ett Sverige i miniatyr, ett folkhems-Sverige som möter internationell brottslighet Det var också ett exempel på Henning Mankells storhet, resonerar Rolf Lassgård.

– Henning kunde både se Sverige inifrån och se hur vi lever här samtidigt som han hade en blick utifrån.

I arbetssammanhang kom Henning Mankell och Rolf Lassgård att mötas många gånger. Gemensamt hade de inte bara arbete utan också sitt ursprung i Jämtland och Härjedalen. Rolf Lassgård i Östersund och Henning Mankell i Sveg.

– Jag minns att han berättade om hur han hade blivit intresserad av Afrika som ung pojke och hur han hade fantiserat om att stockarna som flöt förbi i älven var krokodiler. Det har jag ett mycket tydlig bild av, säger Rolf Lassgård.

Läs mer:

Bibliotekschefen: Så minns vi Henning Mankell

Mittmedias kulturchef minns Mankell: "Han ställde byn mitt i världen"

Tomas Larsson om Mankell: Sverige har mist en av sina mest mångsidiga författare

Elin Olofsson: Mankell visade att man kunde lyckas om man var härifrån

Barndomsvän om Mankell: "Det blir ett stort tomrum"

Mittmedias kulturchef listar Mankells bästa

Mankell var den som fick Jonas Moström att börja skriva deckare

Henning Mankell död