Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolf tar över Galleri S och ställer ut Lena i Hackås

Nu är det klart.

Anrika Galleri S blir kvar i Östersund, även sedan ägaren Astrid Fornander Lindgren flyttar från stan efter nyår.

Hon har aktivt verkat för att galleriet ska övertas av Rolf Anderzon, som driver galleriet Hackås Maskin & Kultur, och efter kontakter med fastighetsägaren HSB är saken nu klar:

– Ja, det ska bli väldigt kul. Preliminärt övertar vi galleriet under våren, kanske framåt mars, säger Anderzon.

– Astrid har ju redan bokat in utställningar för hela 2012, så förutsättningarna är fina och förhoppningsvis behåller vi de konstnärer som sedan tidigare ställt ut hos henne.

Rolf Anderzon säger ”vi” eftersom han räknar med att dela arbetet med ytterligare några personer:

– Jag bor sedan länge i Uppsala så vi bör vara flera som delar på jobbet – och på lika villkor. Men jag för diskussioner med några lokala bekanta och hoppas allt ska gå i lås.

Och hur blir det då med Hackås Maskin & Kultur?

– Jag fortsätter där också, skrattar han.

I dag är det vernissage på nästa utställning i Hackås, denna gång med lokala målaren Lena Jonsson, som senast förra våren ställde ut på Härke tillsammans med en grupp tredjeårselever på Östersunds Konstskola.

– Jag har sedan dess blivit kvar på skolan, där jag jobbar halvtid som ledsagare och har tillgång till ateljé, det är fantastiskt roligt och det mesta jag nu visar är gjort där under de senaste åren.

”Nutids orientering – en betraktelse över tingens tillstånd” är titeln och i de mestadels ljustonade akrylmålningarna skymtar både isberg, insnöade städer och konturer av hukande människor.

– Jag är inspirerad av de nedslående prognoserna över vad vi människor gör med jorden. Isbergen hotar att smälta, kanske Golfströmmen snart vänder bort och då blir det inte roligt för oss här.

Du är pessimistisk?

– Inte bara, man måste kunna ha humor och förhoppningar också, men vi kommer inte ifrån att det ser ganska oroande ut.

Några målningar tar också upp ämnen som kommunikation och utanförskap.

Du visar i huvudsak målningar i mycket ljus färgskala, föredrar du den?

– Nejdå, jag gör annat som har starka färger också, men denna gång blev det detta urval.

Lena kommer från Räcksjön nära Orrviken, där hon också bott och hon har numera sommarhus i Sunne, men har flyttat in till stan. Tidigare har hon jobbat med vävning och dekorationsmåleri och även varit delägare i Gaupa, men numera är det måleriet som går först.

Utställningen pågår till 23 oktober.

Lördag 8 oktober kl 13.00 vernissage på Hackås Maskin & Kultur