Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolf vill sprida konstgödning över länet

Om något ska växa och gro behövs näring.
Också kulturen kan blomma ut mer om den får gödning - konstgödning....

Det hoppas galleristen och bildvetaren Rolf Anderzon, som nu vill dra i gång andra delen av ett projekt med den övergripande och vitsiga rubriken "Konstgödning" för att mobilisera den lokala kraften, särskilt hos invånarna i mindre samhällen i länet.

– Kultur är nödvändig för gemenskap, utveckling och framtidstro - inte minst för glesbygden. Det kan vara den avgörande skillnaden för att göra en bygd attraktiv.

Sommaren 2010 genomförde Rolf och hans fru Kajsa Willemark projektet "I en klang av tystnad" där författare och musiker framträdde i ett 70-tal av länets kyrkor på en gemensam tidpunkt sommartid.

Resultatet blev även en bok och en film med samma namn.

Den gången var Länskulturen projektägare, nu blir det ABF med Kajsa Willemark som projektledare

Rolf är uppvuxen i Hackås där han i dag driver ett konstgalleri där hans pappa en gång hade maskinförsäljning, han var drivande vid utgivningen av boken Konzta, och driver även Galleri S i Östersund.

– Andra delen av projektet har vi döpt till "Energi" och avsikten är att dra i gång tolv kulturevenemang på tolv orter i länet där invånarna på de olika orterna gemensamt arbetar fram konstevenemang.

Vad skulle det kunna vara?

– Det är upp till människorna på varje ort. Vill de göra en bok, en katalog, en skulptur, en utställning, musik- eller teaterföreställning så bestämmer de precis vad som är lämpligt.

Temat ska vara energi och avsikten är att man på varje ort drar i gång workshops ledda av tolv konst- och kulturskapare, en för varje ort, tjänster som blir utlysta och sedan tillsätts i samråd med bl.a. en särskild referensgrupp för projektet.

Arbetet pågår under ett år och slutredovisas förslagsvis våren 2015 på varje ort med varsina offentliga event, som rimligen lockar många besökare, varefter hela projektet "Energi" slutligen knyts ihop genom ett trettonde större möte som vi vill visa i Exercishall Norr i Östersund.

Exakt när - och om - man kan starta är inte klart eftersom finansieringen inte är slutligt i hamn. Kajsa Willemark har besökt samtliga kommuner och väntar på svar därifrån, hos ett par större nationella fonder ligger ansökning om medfinansiering, dessutom är ABF och Länskulturen regionala medfinansiärer.

– Grundtanken är att vi tillsammans ska lyfta gemenskapen i de olika orterna, att man gemensamt jobbar fram projekt som alla inblandade kan vara stolta över.

Tanken är tolv projekt och länet har åtta kommuner, hur fördelar ni det?

– Fyra kommuner får två projekt, vilka de blir vill vi beslut i bl.a. samråd med kommunernas kulturansvariga.

Avsiktligt vill Rolf att man i första hand undviker de större orterna:

– Snarare kan det finnas en poäng med att engagera mindre orter, kanske samhällen där man upplever sig styvmoderligt behandlade, där det faktiskt behövs lite gödning för att få fart på tillväxten så att kulturen och bygden kan gro.

– Vi vill skapa lokala nätverk som blir bestående, varje ort jobbar med sina unika kompetenser och vi kan förhoppningsvis stärka självkänsla och kraft i glesbygden och därmed hela länet.

Under april väntar man på besked från kommuner och andra tillfrågade och om det blir klartecken kan man börja utlysa tjänsterna till de konstnärer som ska vara på de olika orterna

– Nu håller vi tummarna, säger Rolf Anderzon.