Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Romerna har varit en utsatt grupp genom tiderna"

För sitt engagerade arbete mot främlingsfientlighet, antisemitism och intolerans fick Emir Selimi i år ta emot det prestigefulla Raoul Wallenbergpriset. I onsdags besökte han Östersund för att föreläsa om romernas situation.

Som ett led i polisens löpande arbete med likabehandlings- och mångfaldsfrågor hade länspolismästare Stephen Jerand på onsdagseftermiddagen bjudit in till ett föredrag om romernas situation.

Emir Selimi, ordförande i organisationen Unga Romer och mottagare av Raoul Wallenbergpriset, höll ett passionerat anförande och passade på att ge en känga åt politikernas, enligt honom, havererade integrationspolitik.

– Hur ska man komma in i det svenska samhället om man bara sitter på en flyktingförläggning och stirrar in i väggen, sa Emir och förordade i stället den kanadensiska modellen med fadderfamiljer.

– Så att man får känna och klämma på varandra.

Romernas historia, nutid och kultur belystes och även polisens omtalade spaningsregister över romska familjer diskuterades.

– Kunskapen om romer måste ut och vi måste medvetandegöra romernas situation. Jag märker att det finns ett stort sug efter kunskap. Förr litade jag på att andra skulle informera men jag måste ta den bollen själv, sa Emir Selimi efter anförandet.

Till föredraget på Storsjöteatern i Östersund hade personal från polisen, kommunen, landstinget, försvarsmakten och kyrkan bjudits in.

– Romerna har varit en utsatt grupp genom tiderna. Det finns ett behov av att informera om romernas situation och som det politiska landskapet i Sverige ser ut just nu är det viktigare än någonsin, sa länspolismästare Stephen Jerand.