Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romson är regeringen största sänke

Åsa Romson (MP) forsätter att samla på sig skandaler och är i dagsläget ett sänke för en trovärdig regering.

Annons

Nu senast kunde Expressen avslöja att miljöministern under ett arbetsmöte med staben slagit på stort och firat med trerätters middag och en flaska vin på Rosenbad. Notan skickade man sedan vidare till skattebetalarna. Ett förfarande som strider mot regelverket om internrepresentation.

Till Romsons försvar finns löften om att betala tillbaka pengarna efter expressens avslöjande.

Sett i backspegeln kan man konstatera att Stefan Löfven (S) begick ett gruvsamt misstag när han utnämnde Åsa Romson till miljöminister.

Särskilt som en betydligt bättre kandidat fanns tillgänglig - Isabella Lövin (MP) - regeringens nuvarande biståndsminister.

Enligt en färsk mätning från Ipsos anser endast 44 procent av väljarna att Miljöpartiet har bäst miljöpolitik. I Juni innan valet var stödet 62 procent. Fritt fall i Miljöpartiets hjärtefråga med andra ord. Det fallande förtroendet är en trolig förklaring till Miljöpartiets ras i opinionen. Ett annat mätningsinstitut – Sentio – mäter en bottennotering för Miljöpartiet på 5,6 procent. Det lägsta stödet sedan 2008.

Problemet för regeringen är att Romson är självskriven som miljöminister i egenskap av språkrör för Miljöpartiet. En avgång som miljöminister skulle först kräva en avgång som språkrör.

En fråga som Miljöpartiet själv endast kan besluta om. Därför göms hon nu undan från publika framträdanden. I höstas när blåsvädret var som störst svarade hon endast på journalisters frågor via sms. Efter det har hon haft få mediala framträdanden och sällan tillsammans med statsministern.

Ett tydligt tecken på att Stefan Löfven och socialdemokraterna betraktar henne som en belastning.

Om inte Åsa Romson inom kort lyckas öka förtroendet för miljöpolitiken får vi snart se ett säkert tronskifte i Miljöpartiet.

Det är inte bara Folkpartiet och Kristdemokraterna som behöver ett förnyat ledarskap för att växa som partier.