Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rond utan vinnare mellan Flatmo (C) och Draxten (S)

Under tre dagar har vi på Östersunds-Posten skrivit om turerna mellan Folkets hus och Bräcke kommun. Efter att handlingar och fakta kommit upp till ytan kan man konstatera några saker:

Theresa Flatmo (C) uppger själv att hon aldrig tagit del av mejlet med de reviderade siffrorna där manuella fakturor lagts till för året 2009. Om det beror på lögn, glömska eller slarvig bevakning av inkorgen får vi aldrig veta. Flatmo är en politisk nybörjare och tar förhoppningsvis med sig händelserna som en viktig lärdom i det fortsatta politiska arbetet. Dess enskilda betydelse kommer att utvärderas först i kommunvalet 2018. Att Centerpartiets stöd står stilla nästa val är fullständigt uteslutet. Flatmos framtoning är något av en naturlag mot stillastående. Antingen kommer hon vinna ett starkare stöd eller förlora det.

Allt beror på hur de kommande fyra åren utvecklar sig.

Ledarsidan tar också till sig av händelserna. Även jag använde siffrorna utan tillägg av manuella fakturor efter att ha kontrollerat dem hos kommunen. Det är väldigt olyckligt. Efter att ha sett den reviderade sammanställningen ser inte kostnadsutvecklingen lika chockerande ut.

Jag ger därför ett poäng till socialdemokraternas starke man Sven-Åke Draxten.

Men även om siffrorna var fel lyckades Theresa Flatmo (C) sätta fingret på något viktigt. På flera punkter har hon rätt. Ett tydligt underlag bakom flytten av skolverksamheten från skollokal till Folkets hus saknades. Renoveringsarbetet av Folkets hus var väldigt kostsamt. Det är därför oklart om flytten var ett billigare alternativ. Särskilt som kommunen är tvingad att betala av den kostnaden även om man lämnar lokalerna efter kontraktets slut.

Den gamla skolchefens förklaring är dessutom uppseendeväckande. Flytten till Folkets hus ska från början ha handlat om att kommunen skulle få mer valuta för sina pengar. Man satt redan innan flytten av skolverksamheten fast i ett dyrt avtal. Flytten låg alltså inte primärt i skolbarnens intresse.

Jag ger därför ett poäng till Centerpartiets uppstickare Theresa Flatmo.

Historiens avslut (?) kommer med en dramaturgisk skruv. Den politiska samförståndsanda som Theresa Flatmo (C) kritiserade i valrörelsen för att vara odemokratisk backar nu upp hennes krav om en oberoende granskning av affärerna.

I kommunpolitiskt samförstånd ska turerna mellan Folkets hus och Bräcke kommun granskas. Sven-Åke Draxten (S) har meddelat att revisionsfirman KPMG får till uppgift att granska affären.

Ibland är det bra med samförståndslösningar. Theresa Flatmo (C) har därmed – bara veckor efter valet – lyckats infria ett av sina vallöften.

Och därmed står det 1-1 i den politiska dragkampen mellan Theresa Flatmo (C) och Sven-Åke Draxten (S). Där finns ännu ingen vinnare. Men heller ingen förlorare.

Fortsättning följer i den nyfödda politiska kampen om Bräcke Kommun.

Läs ÖP:s granskning:

Faktafel låg bakom Theresa Flatmos valsuccé

Så förklarar Flatmo de felaktiga siffrorna

Här är siffrorna som Flatmo aldrig visade

Därför flyttades högstadiet till Folkets hus

– Man skulle ha sett till att det fanns underlag