Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ronny levererade träffsäker ironi

Ronny Eriksson delar ut verbala käftsmällar till höger och vänster i nya föreställningen ”Rum för Rasande”. Han gör det med ett ironiskt leende och publiken har han med sig från allra första början.

Ett vinnande koncept, onekligen.

humor håller en hög intellektuell nivå. Han är samhällsengagerad och har koll på aktuella ämnen. I tider med tv-program som ”Grillad” och ”Ballar av Stål”, där humorn mer verkar baseras på förnedring än genomtänkta skämt, känns ”Rum för Rasande” både befriande och högklassig.

som inte får sig en känga av Ronny Eriksson. Högern liksom vänstern får se sig träffade, ingen går säker. Vi som jobbar inom media får också höra några sanningens ord. Speciellt kvällstidningarna, som inte vill skriva om vår huvudrollsinnehavare trots att han säger sig hålla hela teatern som gisslan med en bomb i väskan, får utstå att bli skämtade med på ett härligt satiriskt sätt.

Den ena tidningen är inte intresserad av Ronny Erikssons gisslandrama, eftersom de redan har redigerat mittenuppslaget med en artikel om att Charlotte Perelli har domningar i foten.

Den andra är inte intresserad eftersom det inte finns några kändisar bland gisslan. Herr Eriksson himself har förlorat sin kändisstatus, det var alldeles för länge sedan har var aktuell i tv. Och därmed har historien om en bomb på Storsjöteatern med 400 personer som gisslan inget nyhetsvärde.

Nato, Barack Obama och kungafamiljen är andra ämnen som Ronny Eriksson tar upp. Han säger sig gilla vår kronprinsessa, och Victoria har i alla fall en fördel gentemot sig mor: ”Silvia fick grensla en gammal monark, Victoria fick i alla fall en Ockelbo.”

Showen, som är cirka två timmar lång exklusive paus, känns på sina ställen lite utdragen. Två timmar är också en lång tid för en monolog. Ronny Eriksson varvar pratet med sånger kompad av pianisten Benneth Fagerlund.

Personligen föredrog jag pratet, där de rappa och mest träffande skämten levererades.