Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rör inte budgetregler som har blivit förebild

När Centerpartiet vid den ekonomiska krisen i början av 1990-talet var med och tog ansvar för statsfinanserna, var det ett samarbete över blockgränserna.

Då formades det ramverk som sedan dess varit den grundsten som efterföljande finansministrar kunnat luta sig mot.

Alla statens utgifter och inkomster skall beslutas om i sin helhet, med ett enda klubbslag i Sveriges Riksdag. Vill man fälla regeringens budgetförslag får man se till att få en majoritet för en annan budget.

Så har det varit sedan 1996 när budgetlagen kom. Utgiftstaket i statsbudgeten skall dessutom anges tre år framåt.

Nu är det här finanspolitiska ramverket i gungning. För första gången sedan det sjösattes. Socialdemokraterna vill tillsammans med övriga oppositionspartier – inklusive Sverigedemokraterna – bryta ut regeringsförslaget om en höjning av den brytpunkt från när skattebetalarna skall börja betala statlig inkomstskatt.

Det här fick i förra veckan fyra centerpartister att fatta pennan och skriva på Brännpunkt i Svenska Dagbladet (2/10). Författarnas slutsats är att själva ramverket i sig är poängen. Kortsiktiga politiska poänger ska inte få gå före ekonomins stabilitet. Kompletta, finansierade alternativ skall ställas mot varandra i riksdagen.

För att fälla regeringens budget krävs en majoritet för en annan budget. Genom denna ordning försvann möjligheten för oppositionen, oavsett politisk färg, att lägga till eller ta bort utgiftsposter utan att samtidigt ta ansvar för hur detta stämmer överens med helheten. Detta ger stabilitet och förutsägbarhet i budgetprocessen, skriver de.

Det här ramverket har rönt stor internationell uppmärksamhet och varit förebild för många andra länder under krisen i omvärlden, konstaterar artikelförfattarna.

De senaste dagarnas händelser i USA där staten inte längre har en fungerande budget, visar också hur kortsiktiga politiska poäng kan få styra.

Samtidigt är det förståeligt om många undrar vilken prioritering regeringen gör när man säger OK till höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt, samtidigt som bromsen i pensionssystemet slår till och sänker pensionerna för stora grupper. Den skattesänkning som pensionärerna får i budgeten är tämligen blygsam.

Att den samlade oppositionen vill säga nej till brytpunktsändringen är en sak. Det visar snarare på att det behövs en ny blocköverskridande skatteuppgörelse. Då kanske man kunde avföra sakfrågan och avstå från att rucka på regelverket.

Sven Erik Jansson