Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rörlig konstinstallation i form av en katt besöker Härjedalen

"Sedan Snökatten kom är ingenting i Härjedalen som förr”.

Det är mottot för en rörlig konst­installation som dök upp i Sveg i går.

– Om ingen tycker det är konstigt med en jättebjörn i trä, så är det inte heller märkligt med en vit katt som dyker upp på olika ställen.

Det säger Andreas Hoffman, som driver det nybildade Härjedalens Kulturcenter i Lillhärdal tillsammans med Flavia Devonas, och som ÖP tidigare har berättat om.

I går besökte katten Sveg och mycket talar för att den kommer att utvidga reviret till fler platser i Härjedalen den närmaste tiden.

Avsikten med den nya konstaktionen är att ställa frågor kring konst, berättar Andreas – en sådan fråga är vad konst egentligen är och hur den samverkar med allmänna ytor.

– Vi vill också undersöka hur människor reagerar på konstföremål, varför vi gärna kramar konstgjorda djur och tar bilder på dem. En annan fråga är varför vi tror att vi alltid måste ”förstå” konst.

– Vi ställer frågorna, men vi har inte svaren, säger Andreas.

Katten är formgiven av konstnärerna Beate Rathmayer och Ivan Petkov och aktionen, som pågår några veckor in i april, görs i samarbete med ett konstgalleri i österrikiska Linz.

Det kan också bli så att katten åker en tur med Inlandsbanan eller andra färdsätt för att röra sig i länet.

Till sommaren räknar Andreas och Flavia med att ordna en sommarakademi med ett antal kurser i Lillhärdal med kvalificerade lärare, man har redan elever anmälda från Tyskland och södra Sverige

– Våra kurser presenteras just nu hos svenska och norska fotoklubbar, våra affischer finns på en rad ledande tyska, finska och engelska universitet och vi presenterar vårt utbud på olika mässor.

– Katten betraktar vi inte som ett reklamjippo, men som en installation för att ställa frågor och stimulera en diskussion om kultur, säger Andreas Hoffman.