Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosa mular rodnar lätt i solen

Inte bara människor är känsliga mot solens brännande strålar. Kossors juver och hästars mular är extra utsatta och i högsommarvärmen kan det gå åt mycket solkräm på gårdar runtom i landet.

– Hästar som har känsliga mular kan få skorv på mulen och kliar lätt sönder sig. Då kan man använda solkräm. Det är inte konstigare än att man inte släpper ut små barn i solen utan att smörja dem, säger Charlie Lindberg, veterinär på försäkringsbolaget Agria.

Alla djur med tunn päls eller bar hud är känsliga för sol, men till exempel grisar lever oftast sina liv inomhus. Ekologiska grisar kan rulla sig i gyttja för att skydda sig. Mjölkkor som går ute på bete kan drabbas av soleksem på sina juver, och då gäller det att plocka fram solkrämen.

Nathalie Andersson driver en ridskola och turridning med islandshästar utanför Kungsbacka. Många av hennes hästar har eksemtäcke på somrarna för att skydda sig mot sol och insekter. Men mularna går inte att täcka så de hästar som har ljust pigment behöver smörjas in dagligen. Nathalie Andersson använder vanlig solkräm för människor, den fungerar bra tycker hon.

– De flesta tycker att det är ganska mysigt. Man får klia dem lite där just den hästen gillar det, samtidigt som man smörjer.