Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosa Taikon hedersdoktor

Silversmeden, författaren och samhällsdebattören Rosa Taikon, Ytterhogdal, blir hedersdoktor vid Södertörns högskola.

– Jag känner mig väldigt hedrad, säger hon.

Det är andra gången en hedersdoktor promoveras på Södertörns högskola. Titeln föräras personer som har gjort särskilt betydelsefulla insatser, i fjol utsågs en polsk professor i sociologi.

– Rosa Taikon är en av de första romerna i Sverige med en högre utbildning. Hon är en förebild och främjar högre utbildning bland romer, säger Mats Grahn, ordförande i för fakultetsnämnden på högskolan.

Utnämningen ska ses som ett ställningstagande i debatten om romers och andra minoriteters situation och har också en koppling till Södertörns högskolas regeringsuppdrag att utveckla ämneslärarutbildning i det romska språket romani chib.

– Vi vill hedra hennes engagemang för romskt kulturarv och mänskliga rättigheter. Hennes betydelse står i direkt relation till våra mål om medborgerlig bildning, mångvetenskap och mångkultur, säger Grahn.

Rosa Taikon är liksom framlidna systern Katarina känd som förkämpe för romers rättigheter i samhället. Hon är utbildad vid Birkagårdens folkhögskola och vid Konstfack och bor och arbetar sedan länge som silversmed utanför Ytterhogdal.

För något år sedan ställdes hennes verk ut på Nordiska Museet och tidigare i år kom en bok om hennes silverarbeten.

Promoveringen av Rosa Taikon sker den 28 november i samband med högskolans årliga evenemang Akademisk högtid, då hon även kommer att hålla en föreläsning