Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosor och träd – så ser Jamtlis nya brudkrona ut

Här är den – Jamtlis nya brudkrona. Med inspiration av fjällbjörkar och gamla traditioner är den skapad av formgivaren Katarina Hydén från Mälgåsen.

Annons

– Den skulle ha en gammaldags känsla, men ändå kännas ny, så summerar Katarina Hydén den tanke hon utgick från när hon började skapa kronan.

I vår har hon gått en kurs i formgivning vid Linköpings Universitet och när det var dags att planera ett projektarbete funderade hon först på att göra en lampa.

Men så utlyste länets hemslöjdskonsulenter en tävling om att göra Jamtlis nya brudkrona, och Katarina Hydén ändrade fokus. Cirka 100 timmar har hon lagt ner på kronan, som nu finns att beskåda tillsammans med de andra 37 tävlingsbidragen på Jamtlis kafé.

– Jag började med att samla inspiration och gick till Jamtlis arkiv och tittade på gamla bröllopsbilder, berättar hon och tar fram några gamla bilder.

De svartvita bilderna föreställer brudar från slutet av 1800-talet. På huvudet har de stora och väldigt dekorerade brudkronor. Katarina ville ha kvar känslan av traditionen, men ville göra en lite mer funktionell och lättanvändlig krona. Resultatet blev en krona i järntråd och tovad ull. Ullen är formad till små vita och rosaskimrande rosor, järntråden är bränd i linolja för att få den svarta färgen. Om man väljer att gifta sig på Jamtli kan de blivande brudarna få låna kronan.

Jamtli fick kronan, Katarina Hydén fick 5 000 kronor.

– Det känns jättebra. Jag vet ju att den finns kvar här och att blivande brudar får använda den om de vill, det känns jättehäftigt.

Prispengarna ska bland annat användas till att köpa in mer slöjdmaterial.

Samtidigt som tävlingen om Jamtlis nya brudkrona är avgjord så pågår en annan, Jamtlis besökare kan rösta på sin favorit bland brudkronorna. Den tävlingen avgörs i augusti.